Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mělo by se zakázat financování mešit ze zahraničí, navrhuje francouzský premiér

Mešita
Mešita
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzský premiér Manuel Valls je pro zákaz zahraničního financování mešit postavených ve Francii. V souvislosti s útokem v kostele také kritizoval práci policie.

"Je třeba provést plošnou revizi a vytvořit si s islámem ve Francii nový vztah," prohlásil Valls v rozhovoru pro list Le Monde. Navrhl stanovení časového rámce, během kterého nebude možné financovat ze zahraničí výstavbu mešit ve Francii, a podpořil vzdělávání imámů výhradně v zemi galského kohouta a nikde jinde. Nenávistní imámové, kteří působí v evropských zemích, totiž pomáhají radikalizovat mladé evropské muslimy.

Kritizoval také fakt, že úřady umožnily jednomu z pachatelů úterního útoku v severofrancouzském kostele, Adelu Kermichovi, propuštění z vazby a sledování pouze pomocí elektronického náramku. "Je potřeba tento systém znovu zhodnotit ... bude třeba zvolit jiný přístup - hodnotit případ od případu, s ohledem na to, že džihádisté svou činnost umně skrývají," řekl Valls.

Kermich, jenž žil v severofrancouzském dějišti tragédie, městečku Saint-Étienne-du-Rouvray u rodičů, se dvakrát pokusil odjet do Sýrie a za to strávil deset měsíců ve vazbě. Nakonec byl propuštěn s podmínkou, že jeho pohyb bude monitorován elektronickým náramkem. Ten byl ale denně na několik hodin deaktivován a právě během této doby oba mladíci zaútočili.

Stále pokračuje výslech tří příbuzných druhého atentátníka, Abdela Malika Nabila Petitjeana. Organizace muslimů ve Francii, Rada pro islámské vyznání (CFCM) apelovala na francouzské muslimy, aby tuto neděli na znamení solidarity navštívili křesťanskou mši ve svém nejbližším kostele.

Témata:  Manuel Valls Francie muslimové

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy