Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dva muži spolupracovali s teroristy, kteří útočili v Paříži. Podle všeho dorazili přestrojení za uprchlíky

Rakouská policie, ilustrační fotografie
Rakouská policie, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Vídeň/Paříž - Rakousko dnes vydalo do Francie dvojici mužů podezřelých ze spolupráce s teroristy, kteří loni v listopadu na různých místech v Paříži zabili 130 lidí. Oba dorazili do Evropy na člunu přes Egejské moře v přestrojení za uprchlíky.

Alžířan (29) a Pákistánec (35) podle vyšetřovatelů patřili stejně jako pařížští atentátníci k Islámskému státu.

Dvojice dorazila do Evropy společně se dvěma dalšími muži, kteří se později podíleli na útoku v Paříži. Alžířana a Pákistánce však řecké úřady zadržely kvůli falešným dokladům. Později je propustily a dvojice pokračovala v cestě do západní Evropy. Než se ale dostala do Rakouska, ostatní teroristé už útok v Paříži provedli.

Rakouská policie zadržela Alžířana s Pákistáncem v prosinci. Francouzští vyšetřovatelé požádali o jejich vydání, protože jsou přesvědčeni, že i tyto dva muže vyslal IS s cílem provést atentát. Francouzští policisté si dvojici převzali na letišti v Salcburku. Předání provázela přísná bezpečnostní opatření.

Témata:  teroristické útoky v Paříži Rakousko Francie policie Rakousko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy