Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kazatel v mešitě oslavoval IS a sexuální otroctví. Promlouval k dospívajícím učedníkům

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Cardiff – Britská média informují o dalším radikálním muslimském kazateli, který působí přímo na půdě Velké Británie. Ali Hammuda je imámem v mešitě v Cardiffu, kde tři jsou uctíváni bojovníci Islámského státu, kteří odsud pocházejí. Podle imáma je v islámu přípustné mít sexuální otroky či držet zajatce. O jeho odporném kázání informoval například deník Daily Mail.

Nekompromisní muslimský kazatel podezřelý z radikalizace tři britských džihádistů řekl dospívajícím učedníkům, že je v rámci islámu „přípustné" mít sexuální otroky. Jeho řeč tajně nahrál reportér v utajení. Usvědčující záznam ukazuje, jak kazatel propaguje svou veri islámu.

Tři mladíky - Nassera Muthana, Reyaada Khana (oba 20) a Muthanova mladšího bratra Aseeal, (17) - přesvědčil, aby v roce 2014 odjeli bojovat do Sýrie. Tvrdil jim, že se „blíží soudný den". To učil také skupinu chlapců, kteří neměli ani 13 let. Odhalení přicházejí uprostřed zvýšených obav ohledně islamistické teroristické hrozby ve Velké Británii.

Islám dovoluje sex s otrokyněmi

Na kázání, které reportér tajně natočil, zvala mešita prostřednictvím plakátů a letáků dlouho dopředu, ideální je prý pro chlapce mezi 13 a 18 lety. Mladíci navíc byli lákáni to, že se po kázání bude hrát fotbalové utkání. Hammud představil svůj pokroucený výklad hadís, ve kterých prorok říká, že se blíží soudný den, který nastane ve chvíli, kdy otrokyně porodí dítě svému pánu.

Účastníkům kázání tvrdil, že islám připouští brát ve válce ženy jako zajatkyně a otrokyně. Je prý také přípustné, aby měl pán sex se svou otrokyní, protože islám podle jeho výkladu dovoluje sex se ženou, která je muslimovou manželkou, nebo právě otrokyní. Hammuda, který se narodil v Palestině, ale vyrůstal ve Velké Británii nepoukázal na to, že otroctví už v islámu dovoleno není a že navíc odporuje zákonům Velké Británie.

Hudba je nemoc a nástroj Satana

Nahrávky byly pořízeny už v roce 2014, jen chvíli poté, co bojovníci Islámského státu zotročili, znásilnili a částečně i popravili velkou část komunity Jezídů. Uneseno bylo více než 5000 žen a dívek. Některým se od té doby podařilo utéct a vyprávět o tom, co v zajetí prožily.

V dalších nahrávkách Hammuda hovoří o hudbě jako o „nemoci" a „nástroji Satana". Hudba podle něj má škodlivé sociální, psychologické a fyzické účinky.

Rizwan Syed, reportér, který vše zdokumentoval, dodal, že viděl knihy kázající brutální násilí, sexismus, homofobii, agresivní fyzický džihád i státem realizované tresty smrti. To podle něj jen posiluje myšlenku že tito islámští kazatelé legitimizují skutky prováděné militantními skupinami.

Muslimští duchovní se od radikálního imáma distancují

Jeden z britských umírných islámských duchovních, imám Shahid Raza, k tomu dodal, že otroctví porušuje „důstojnost" lidských bytostí a že jen příznivci IS tvrdí, že je přípustné. „Mezi 99 procenty islámských učenců na tom panuje shoda - to je jen několik radikálů nesouhlasí s tím, že otroctví je v rozporu se zákony islámu a důstojností lidské bytosti," tvrdí.

„Co bojovníci Daeše udělali Jezídům je naprosto neislámské. Islám přišel na svět v prostředí, kde se praktikovalo otroctví, ale v průběhu času ho zákony islámu zakázaly a skoncovaly s ním. Hadísy, které tento imám cituje, jsou autentické, ale žádný vědec je nikdy interpretuje doslova," vysvětluje.

Vše bylo vytrženo z kontextu, zlobí se imám

Sexuální otroctví podle něj obhajují pouze skupiny jako IS. „Musíte si uvědomit, že otroctví je zakázáno jak v islámu, tak i zákonem této země. Podle prominentních muslimských vůdců v Cardiffu má Hammuda špatnou pověst po celém Walesu jako extrémista a ve většině mešit v tomto regionu není vítán," tvrdí imám Raza s tím, že se od něj všichni snaží kvůli jeho radikalismu distancovat.

Hammuda, hovořící jménem sebe i své mešity, k incidentu uvedl, že vždy jednoznačně odsuzoval ideologii a akce IS. „Už jsem o tom několikrát přednášel, vyhradil jsem tomu řadu pátečních kázání, abych tyto zlé jevy odsoudil. Tajné nahrávání a uvedené citace byly zřejmě záměrně vytržené z kontextu," bránil se.

Témata:  muslimové Velká Británie Islám

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy