Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristé ruší vazby na al-Kajdu? Pravda je úplně jinde, tvrdí server

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Damašek – Teroristická organizace Džabat an-Nusra, která operuje v Sýrii, minulý týden ve čtvrtek oznámila, že se odštěpuje od al-Kajdy, na kterou byla napojená. Podle serveru al-Monitor ale jde jen o zástěrku, která má zabránit spolupráci Ruska a USA v Sýrii.

Server upozorňuje, že rozhodnutí an-Nusry oficiálně přetrhat vazby s teroristickou skupinou al-Kajda zřejmě vychází ze zhoršující se situace, ve které se an-Nusra ocitla.

„Syrské jednotky za ruské a íránské podpory nyní obklíčily východ Aleppa, kde Džabt an-Nusra a její spojenci nastolili brutální vládu práva šaría, což zdokumentovala humanitární organizace Amnesty International," varuje server.

Pokud navíc dojde k pokroku ve vyjednávání mezi Spojenými státy a Ruskem ohledně společného postupu v zemi, situace by se pro tuto skupinu mohla i dále zhoršovat.

Server ale varuje, že odtržení skupiny od al-Kajdy je pouze formální záležitostí. Lídr an-Nusry Abu Mohamed al-Džolání po tomto oznámení skrze televizní stanici al-Džazíra prohlásil, že se názory této skupiny nemění a stále uctívá Usámu bin Ládina a zůstává mu tak věrná.

Server proto apeluje na Spojené státy a jeho spojence, aby se skupinou nenakládali jako s rebely nebo opozicí, ale jako s teroristickou skupinou, jejíž ideologie je dle Amnesty International téměř neodlišitelná od ideologie Islámského státu.

Témata:  An-Nusra Syrská krize Sýrie

Aktuálně se děje

2. května 2024 15:11

Tajná schůzka Scholze a Macrona v Paříži. O čem chtějí jednat?

Německý kancléř Olaf Scholz se ve čtvrtek večer v Paříži setká s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem na večeři, při které budou diskutovat o politice Evropské unie a Číny.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy