reklama

Jucker návrh tohoto pilíře předložil již téměř před rokem; jedná se opatření, která by se dotkla zejména států eurozóny, ale státy mimo ni by se k němu dobrovolně mohly přidat. Jak server vysvětluje, zahrnují pravidla ohledně minimální mzdy a ochrany rovnosti pohlaví.

Jucker při představení tohoto plánu v září minulého roku uvedl, že jeho cílem je vybudovat novou sociální politiku EU, která by „brala v potaz měnící se skutečnosti světa práce".

Server vysvětluje, že během období, které předcházelo britskému hlasování o odchodu z EU, se o tomto plánu příliš nemluvilo, protože v Bruselu panovaly obavy, že by Británie tento návrh považovala za další důkaz vměšování EU. Toto období ale již skončilo.

Velká Británie totiž v tomto ohledu podle serveru pro Junckera a jeho plán představovala hlavní opozici. Server ale varuje, že by Brusel i tak mohl přestřelit a příliš na členské státy tlačit v době, kdy jsou nálady silně zaměřeny proti další integraci a regulaci ze strany Bruselu.

Server přitom dodává, že země, které jsou jinak proti centrální regulaci pracovní síly, mezi které patří i země jako Slovensko, Polsko a Česká republika, by z návrhu mohly těžit – požadují totiž, aby Německo změnilo svůj nový zákon o minimální mzdě, který zde negativně ovlivňuje autodopravu.