Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jste pokrytci, vzkazuje EU turecký prezident Erdogan

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Chvíli po odsouhlasení dohody o migrační krizi se prezident Recep Tayyip Erdogan obul do zemí Evropské unie, které Turecko kritizují z porušování lidských práv.

Při projevu v Istanbulu podle serveru Politico turecký prezident Erdogan uvedl, že s dohodou v Bruselu souhlasil jen kvůli tomu, aby syrské uprchlíky zachránil před nestoudným chováním na hranicích.

Obvinil představitele evropských zemí z nedostatečné ochrany syrských občanů před nálety. Podle něj by vytvoření bezletové zóny krizi zabránilo. "Každý, kdo si stěžuje na krizi a uprchlíky má dvě tváře a je to pokrytec," cituje Erdogana Politico.

Opakovaně také Evropu kritizuje ze záměrného ignorování války v Turecku na kurdském jihovýchodě země. Erdoganovi je trnem v oku fakt, že ačkoliv Turecko i EU měla považovat Kurdskou dělnickou stranu (PKK) za teroristickou organizaci, řada tureckých spojenců - včetně několika zemích EU a USA - podporuje syrskou pobočku PKK, tzv. YPG, především kvůli jejím zásluhám v pozemním boji proti Islámskému státu.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy