Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Su Ťij usedne v nové barmské vládě. Navrhl ji bývalý spolupracovník a nynější prezident země

Barmské hlavní město Neipyijto
Barmské hlavní město Neipyijto
Foto: Reprofoto YouTube

Neipyijto - Vůdkyně Národní ligy pro demokracii (NLD) a nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij patrně usedne v nové barmské vládě. Do funkce ji navrhl nastupující prezident. Zatím zůstává nejasné, jaký resort by měla řídit.

Podle seznamu navržených ministrů se jméno Su Ťij vyskytuje u čtyř ministerstev, mimo jiné zahraničí, energetiky a školství.

Kolují zvěsti, že se Su Ťij stane šéfkou diplomacie, ale to ještě zdaleka není jisté, protože by se musela vzdát svého místa v parlamentu a ukončit stranické aktivity.

"Pochybuji, že by Su Ťij převzala post ministryně zahraničí," řekl politolog Tu Ťjo Hlain. "Navíc práce ministra zahraničí s sebou nese spoustu cestování po světě. Musela by podnikat spoustu cest do zahraničí a neměla by čas kontrolovat vládu," dodal v rozhovoru pro AP.

Su Ťij se už nechala slyšet, že bude "nad prezidentem" a že zemi bude vládnout nepřímo. Zvolený prezident Tchin Ťjo se úřadu oficiálně ujme 1. dubna.

Armáda si v Barmě nadále udržuje silný vliv na politické dění; ústava jí zaručuje čtvrtinu parlamentních křesel, což jí umožňuje vetovat ústavní dodatky, a omezovat tak rozsah demokratických reforem.

Témata:  Barma Aun Schan SuŤij

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 13:41

Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi, řekl Lipavský

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy