Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo je horší, Merkelová nebo Islámský stát? Filosof řekl, jak to je

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín – Americký politolog, spisovatel a filosof japonského původu Francis Fukuyama se tvrdě pustil do německé kancléřky Angely Merkelové. V rozhovoru pro německý list Die Welt uvedl, že kancléřka pro Evropu představuje větší hrozbu než Islámský stát.

Fukuyama, který působí jako profesor na univerzitě ve Stanfordu, uvedl, že ideologie džihádu představuje vážnou hrozbu, ale že „největší hrozba pro přežití naší demokracie...leží v nás". Lidé podle něj ztratili důvěru ve vlastní instituce, což vedlo v Evropě k nárůstu populismu, který je výsledkem „znepokojujícího nedostatku vedení v Evropě".

„Německo měla být země, která povede Evropu k míru a prosperitě. Místo toho se kancléřka Angela Merkelová stará jen o uznání v její zemi," pustil se do ní Fukuyama s tím, že se to jasně ukázalo na jejím chování během krize eura nebo při střetech s Řeckem. A to samé teď podle něj dělá italským bankám.

Dle serveru Breitbart odsoudil i další evropské lídry za jejich „nedostatek vedení", zmínil třeba francouzského prezidenta Françoise Hollandea a bývalého britského premiéra Davida Camerona, které profesor nazval „katastrofou". „Všichni jsou to politici na velmi nízké úrovni, kteří v Evropě ničeho nedosáhli," myslí si.

„Vítací" migrační politiku Merkelové nazval „obdivuhodnou", zároveň je prý ale „velmi nebezpečná". „Mohla by to způsobit ničivé otřesy v Evropském společenství", poznamenal s tím, že „existují limity" ve schopnosti integrovat nově příchozí. Schengenská hranice má navíc podle něj "mezery úplně všude".

Několika slovy se zastavil i u brexitu. „Referendum o členství Spojeného království v Evropské unii bylo v podstatě spíše hlasování proti globalizaci. Dělnická třída nemá žádný hlas. V tomto referendu se znova našla," myslí si profesor s tím, že odpor proti globalismu také způsobí, že volby za Atlantikem vyhraje Donald Trump.

Témata:  Angela Merkelová François Hollande David Cameron

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy