reklama

Komise dnes podle brazilského deníku O Globo schválila zprávu, podle níž může začít závěrečná fáze procesu, tedy hlasování o definitivním sesazení Rousseffové. Ta je od poloviny května z funkce prezidentky zatím odvolaná dočasně.

Jen pět z celkem 21 členů senátní komise se vyslovilo proti impeachmentu Rousseffové, která je viněna z manipulací s výsledky státního rozpočtu. Tato zpráva bude v pátek přečtena senátorům v plénu, kteří o zprávě budou hlasovat v úterý.

Pokud ji schválí aspoň 41 senátorů, což se všeobecně očekává, postoupí proces do závěrečné fáze. Ta by měla podle deníku O Globo začít zřejmě 25. srpna, i když datum ještě není pevně stanoveno.

Jeden z členů senátní komise Cássio Cunha Lima, který je pro sesazení prezidentky, v debatě o zprávě prohlásil, že „národ je už unaven". „Země krvácí v ekonomické krizi...Trpělivost lidu je již vyčerpána," řekl Lima.

Pro definitivní odvolání Rousseffové je nutná kvalifikovaná většina, tedy 54 senátorů. V tom případě prezidentka nedokončí svůj mandát, který má vypršet v prosinci 2018, a nebude se smět osm let ucházet o volenou funkci. V čele země tak zůstane Michel Temer, který se stal dočasně hlavou státu z pozice viceprezidenta v polovině letošního května.

Ani Temer se ale netěší velké přízni voličů. Podle nedávného průzkumu ho podporuje jen každý desátý obyvatel Brazílie. Největší latinskoamerickou zemí v posledním více než roce totiž hýbe jeden z největších korupčních skandálů v její historii.