Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brazilská prezidentka Dilma Roussefová byla sesazena

Dilma Rousseffová
Dilma Rousseffová
Foto: Brasília-DF

Brasília - Brazilský senát ve středu odpoledne sesadil prezidentku Dilmu Rousseffovou. Senátoři ji viní z manipulace s rozpočtem. Už v květnu Rousseffovou senátoři dočasně zbavili funkce, teď je její odvolání definitivní.

Pro odvolání Rousseffové hlasovalo 61 senátorů, proti se postavilo jen 20. K odvolání prezidentky byly potřeba dvě třetiny hlasů. Její mandát dokončí úřadující prezident Michel Temer, který odvolanou prezidentku zastupoval od jejího dočasného zbavení funkce v květnu.

Prezidentskou přísahu složí Temer ještě v průběhu středečního odpoledne. Úřad prezidenta bude vykonávat do konce roku 2018. Temer zastupuje středopravicové Demokratické hnutí. Odvoláním Rousseffové z funkce přijde o úřad prezidenta doposud vládnoucí Strana pracujících, která Brazílii vládla 13 let.

Rousseffová byla obviněna, že manipulovala před volbami s výsledky státního rozpočtu, aby si zajistila znovuzvolení. Obvinění první brazilská prezidentka v historii odmítala. O svém sesazení hovoří jako o puči.

Brazilští senátoři ještě rozhodnou o tom, jestli dostane Rousseffová osmiletý zákaz ucházet se o veřejnou funkci.

První žena v čele Brazílie byla přezdívaná "železná lady" - pro energičnost (kupříkladu neváhala veřejně plísnit ministry) i enormní pracovní nasazení. Do prezidentského křesla pomohl Rousseffové v roce 2010 tehdejší prezident a její kolega ze Strany pracujících (PT) Luiz Inácio Lula da Silva, za jehož vlády byla ministryní energetiky (2003-2005) a šéfkou jeho úřadu (2005-2010).

Témata:  Dilma Rousseffová Brazílie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy