Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brazilská exprezidentka Rousseffová se odvolala k nejvyššímu soudu

Dilma Rouseffová
Dilma Rouseffová
Foto: Agencia Brasil **http://agenciabrasil.ebc.com.br**

Brasília - Brazilská exprezidentka Dilma Rousseffová se odvolala k nejvyššímu soudu kvůli svému sesazení z nejvyššího úřadu v zemi.

Informovala o tom agentura AFP. Advokát Rousseffové dnes podal k nejvyššímu soudu žádost, aby středeční rozhodnutí brazilského Senátu bylo zrušeno.

Sesazení prezidentky Senátem odsoudilo několik latinskoamerických zemí a Venezuela kvůli tomu odvolala svého velvyslance v Brazílii.

V dokumentu adresovaném nejvyššímu soudu se praví, že obhajoba žádá "okamžité pozastavení účinků rozhodnutí Senátu", který odsoudil prezidentku, a požaduje nový soud. Odvolání vypracoval bývalý ministr spravedlnosti José Eduardo Cardozo, který Rousseffovou v procesu impeachmentu obhajoval.

Rousseffová, která se v lednu 2011 stala první ženou v čele Brazílie, byla ve středu senátory sesazena z nejvyššího úřadu kvůli neústavním manipulacím s výsledky státního rozpočtu. Osmašedesátiletá politička se vinna necítí a již dříve označila proces svého sesazení za puč a mstu svých politických odpůrců.

Témata:  Dilma Rousseffová Brazílie

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 17:59

Trump neudržel jazyk za zuby. Od soudu odešel s tučnou pokutou

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy