Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brazilští senátoři budou hlasovat o sesazení prezidentky Rousseffové

Dilma Rousseffová
Dilma Rousseffová
Foto: Brasília-DF

Brasília – Senátoři dnes zahájili závěrečné jednání, které bude končit hlasováním o sesazení brazilské prezidentky Dilmy Rousseffové. Jde o závěrečnou část procesu o definitivním odvolání prezidentky.

Odpůrci první ženy v čele Brazílie by měli podle předpokladů dát dohromady potřebnou dvoutřetinovou většinu hlasů pro její sesazení. O osudu prezidentky, která je viněna z manipulací s výsledky státního rozpočtu, by se podle médií mělo rozhodnout během nejbližších hodin.

Pokud bude Rousseffová definitivně sesazena, v úřadě ji nahradí její bývalý viceprezident Michel Temer, který bude hlavou státu do konce roku 2018. Temer je dočasně v čele země již od poloviny května, kdy byla prezidentka dočasně sesazena.

Předseda nejvyššího soudu Ricardo Lewandowski, který předsedal celému šestidennímu procesu takzvaného impeachmentu, dnes zahájil jednání, během kterého byla prezentována ústavní žaloba proti prezidentce.

Senátor prezidentčiny Strany pracujících (PT) Lindbergh Farias, který přišel s požadavkem, aby senátoři hlasovali dvakrát: poprvé o samotném sesazení prezidentky a podruhé o zákazu ucházet se osm let o volenou funkci, který je podle ústavy s impeachmentem spojen. Farias připomněl případ bývalého prezidenta Fernanda Collora de Mello, který byl podobně sesazen v roce 1992 a v jehož případě se o obou věcech hlasovalo odděleně.

Aby Rousseffová skutečně přišla o svou funkci, muselo by se pro vyslovit 54 senátorů z 81. Podle brazilských médií hodlá přinejmenším tento počet zákonodárců hlasovat pro sesazení političky, která je v čele největšího jihoamerického státu od roku 2011.

Témata:  Dilma Rousseffová Brazílie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy