Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Od puče jsou naše vztahy s Tureckem napjaté, přiznal se německý ministr zahraničí

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín – Vztahy mezi Ankarou a Berlínem jsou od zmařeného převratu v Turecku napjaté. Přiznal to dnes německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

Podle Steinmeiera mezi oběma stranami neexistuje v současné chvíli dokonce ani "žádný základ" pro dialog. Situaci podle něj komplikuje fakt, že se Turecko domnívá, že Berlín nepřijal pokus o převrat vážně.

Ankaře pak na Berlínu vadí, že je vysoce znepokojen následným masovým zatýkáním a propouštěním ze zaměstnání. Steinmeier zdůraznil, že plán Ankary na opětovné zavedení trestu smrti by Turecku zabránil ve vstupu do Evropské unie.

Zároveň ale varoval před předčasným zastavením obnovených přístupových jednání s Ankarou, po kterém dnes volal rakouský kancléř Christian Kern. Podle šéfa německé diplomacie by tím EU ztratila veškeré páky například k tomu, aby mohla vyvinout tlak ve prospěch tisíců zatčených v Turecku.

Turecko dnes vydalo nový zatykač na islámského duchovního Fethullaha Gülena, který žije v americkém exilu a kterého Ankara viní ze zosnování pokusu o státní převrat.

Témata:  Frank-Walter Steinmeier Německo Turecko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy