Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa na prahu krize? Pokud pustí Turecko migranty, bude to zlé

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - V Evropě rostou obavy z nového přívalu migrantů k řeckému pobřeží a již dříve napjaté vztahy s Ankarou jsou stále křehčí, píše agentura AFP. Co ale bude dál?

"Situaci sledujeme a samozřejmě nás znepokojuje," přiznal ve středu řecký ministr pro imigraci Jannis Muzalas. Řecko je nyní domovem pro zhruba 57.000 migrantů, kteří tam zůstali po uzavření balkánského koridoru.

Počet imigrantů přicházejících do země přes Egejské moře od potlačení převratu v Turecku lehce narostl, avšak zůstává v řádu desítek lidí denně. Před podepsáním migrační dohody Ankary s EU 18. března to bylo více než 1700.

"Počty příchozích prozatím nenaznačují, že by dohoda nebyla respektována," zdůrazňuje Muzalas a popírá, že by se dožadoval "plánu B" pro případ, že by Turecko přestalo zadržovat imigranty, jichž v loňském roce do Řecka dorazilo přes 850.000.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker přesto potvrdil obavy Evropanů, když před několika dny prohlásil, že "riziko selhání smlouvy je zvýšené".

Otázkou je zejména to, zda lze Turecko stále považovat za "bezpečný stát", jak to činí Evropská komise. Toto právnické označení zajišťuje, že do země mohou být od březnového podepsání dohody vraceni Syřané či Iráčané, kteří při útěku před válkou Tureckem prošli a nyní žádají o azyl v evropských státech.

"Brusel se v tuto chvíli domnívá, že Turecko nabízí dostatečnou ochranu, a nevidí důvod zpochybňovat jeho status," reagoval tento týden jeden z mluvčích Evropské komise.

"Nikdy jsem Turecko nepovažoval za bezpečný stát, tudíž jím nemůže být ani dnes," říká naopak Yves Pascouau, ředitel Evropského politického centra a odborník na migrační problematiku. "Ale i kdyby bylo, od podepsání dohody tam bylo vráceno méně než 500 osob, poté co byly zamítnuty všechny jejich žádosti o azyl v Evropě," poznamenal.

Témata:  EU Turecko uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy