Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Hořící elektrárna vytvořila unikátní šou

Větrné elektrárny
Větrné elektrárny
Foto: Pixmac

Palladam (Indie) – Větrné elektrárny jsou dobré v tom, že se nemusí spoléhat na spalování, aby generovali elektrickou energii. Jedna elektrárna v Indii to ale zkusila a nedopadlo to dobře, ale aspoň vznikly působivé záběry.

Podle popisu videa na YouTube byl požár způsoben vysokým napětím a technickou závadou, informuje server Popular Mechanics. Obecně platí, že větrné turbíny mají několik brzd, které brání tomu, aby elektrárna vyletěla při silném větru. Existuje elektrické brždění, které odvádí nově vyrobenou elektřinu přímo do zpomalení lopatek.

Elektrárny mají také další mechanické zajištění, které brání v tom, aby se mohly lopatky v silném větru hýbat. Pokud se na videu zaměříte na další větrné elektrárny, tak si můžete všimnout, že se vůbec netočily, byly zajištěny před bouří.

 

U první elektrárny pravděpodobně brzdy selhaly, začala překračovat povolenou rychlost otáčení, zařízení se přetížilo a vysoké napětí způsobilo požár. Nakonec požár elektrárnu zničil úplně. Informace o tom, jestli byl někdo zraněn, nejsou k dispozici.

Témata:  větrné elektrárny Indie oheň

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy