Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Brazílii využili střechu domu jako zahrádku. K hnojení využili netradiční způsob

Brazílie
Brazílie
Foto: Pixabay

Sao Paulo (Brazílie) - Uprostřed mrakodrapů v Sao Paulu rostou na střeše francouzského restaurantu Le Bilboquet rajčata, citrony a levandule. Odpad z restaurace hnojí zahrádku podobně, jako je tomu u dvacítky dalších podniků bohaté megalopole.

V Brazílii, kde třídění a recyklace odpadu zdaleka nejsou normou, jsou to průkopníci, píše agentura AFP.

Šéfkuchař Julien Mercier se už půl roku účastní projektu institutu Guandu, který spočívá v tom, že se od restaurací sbírá odpad, který se zpracovává na kompost sloužící poté ke hnojení.

"Nestačí zásobovat restaurant, důležité je pochopit tento proces. Měsíčně recyklujeme tunu a půl organického odpadu," říká čtyřiatřicetiletý šéfkuchař, když kontroluje svou zeleninu a bylinky.

Za projektem stojí třiačtyřicetiletá Fernanda Danelonová, bývalá novinářka, která založila před dvěma roky institut Guandu. Kromě zpracování odpadu poskytuje institut rady, jak si založit a udržovat zahrádku.

"Před dvěma lety jsme začínali s jedním podnikem a dnes už se do našeho projektu zapojilo 17 restaurací. Jednáme s další desítkou podniků v Sao Paulu," prohlašuje Danelonová.

Organický odpad z domácnosti pomalu hnije ve dvou malých kádích. To se rovněž děje ve větším měřítku asi 50 kilometrů za městem, kde se odpad z restaurací mění v kompost.

Témata:  Brazílie zahrádkářství

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy