Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Brazílii využili střechu domu jako zahrádku. K hnojení využili netradiční způsob

Brazílie
Brazílie
Foto: Pixabay

Sao Paulo (Brazílie) - Uprostřed mrakodrapů v Sao Paulu rostou na střeše francouzského restaurantu Le Bilboquet rajčata, citrony a levandule. Odpad z restaurace hnojí zahrádku podobně, jako je tomu u dvacítky dalších podniků bohaté megalopole.

V Brazílii, kde třídění a recyklace odpadu zdaleka nejsou normou, jsou to průkopníci, píše agentura AFP.

Šéfkuchař Julien Mercier se už půl roku účastní projektu institutu Guandu, který spočívá v tom, že se od restaurací sbírá odpad, který se zpracovává na kompost sloužící poté ke hnojení.

"Nestačí zásobovat restaurant, důležité je pochopit tento proces. Měsíčně recyklujeme tunu a půl organického odpadu," říká čtyřiatřicetiletý šéfkuchař, když kontroluje svou zeleninu a bylinky.

Za projektem stojí třiačtyřicetiletá Fernanda Danelonová, bývalá novinářka, která založila před dvěma roky institut Guandu. Kromě zpracování odpadu poskytuje institut rady, jak si založit a udržovat zahrádku.

"Před dvěma lety jsme začínali s jedním podnikem a dnes už se do našeho projektu zapojilo 17 restaurací. Jednáme s další desítkou podniků v Sao Paulu," prohlašuje Danelonová.

Organický odpad z domácnosti pomalu hnije ve dvou malých kádích. To se rovněž děje ve větším měřítku asi 50 kilometrů za městem, kde se odpad z restaurací mění v kompost.

Témata:  Brazílie zahrádkářství

Související

Aktuálně se děje

6. června 2025 14:31

Daniela Brzobohatá varuje. Podvodníci dvakrát zkoušeli její obezřetnost

Internetem se šíří nejrůznější podvody, jejichž pachatelé se snaží zneužít důvěřivosti lidí. Dnes jsou časté zejména pokusy přes aplikaci WhatsApp, na které opakovaně upozorňuje policie. Moderátorce Daniele Brzobohaté se ale přihodilo něco jiného. Ozvali se jí pochybní lidé, kteří se vydávali za bankéře. 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy