Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dovolená v Thajsku je nuda. Riskovat v Afghánistánu je lepší, tvrdí turisté

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul - Jet na dovolenou do Thajska s batohem na zádech je nudné a nic nového to nepřinese, tvrdí Jonny Blair ze Severního Irska.

Přednost dává turistice v Iráku nebo Afghánistánu a doporučuje to i ostatním. Riziko, které to přináší, se vyplatí, sdělil agentuře AFP.

Jakou poezii může přinášet bojová linie, zaminovaná cesta a zbloudilé střely na nejistých trasách vyznačených kontrolními hlídkami? Přesto existuje několik cestovních agentur, které vozí klienty právě do těchto míst s příslibem silného zážitku.

Patří k nimi britská Hinterland Travel. Vyjela s asi dvanáctičlennou skupinou Evropanů a Američanů do Afghánistánu a na silnici v Herátu se dostala do raketové palby Talibanu. Šest cizinců včetně šéfa agentury Geoffa Hanna bylo v palbě lehce zraněno. Sotva dorazili do Kábulu a stačili o svém dobrodružství informovat, ozvali se na facebooku další zájemci o podobný adrenalin. "Mám chuť jet s nimi taky," napsal k podniku zkušeného osmasedmdesátiletého cestovatele Geoffa Hanna zájemce David Stanley.

Nezdravá zvědavost? Touha překonat sám sebe? Hledání silných prožitků? Proč na dovolené riskovat život, zatímco mnozí se úporně snaží o něj nepřijít?

Roku 2013 se vydal japonský turista Tošifumi Fudžimoto na dovolenou do syrského Halabu, přičemž měl za sebou už cestu do rovněž syrského Homsu, do boji zmítaného Jemenu i do Káhiry v době, kdy tam právě svrhli prezidenta Husního Mubaraka. Turisté se vydali i do bojujícího Sarajeva, loni v létě "odchytilo" francouzské velvyslanectví v Kábulu dva cestovatele v sandálech, kteří projížděli Afghánistán stopem a přespávat chtěli u místních obyvatel.

Témata:  Afghanistán turistika

Aktuálně se děje

20. května 2024 19:25

Fiala: Návrh na zatykač na Netanjahua je děsivý a absolutně nepřijatelný

Návrh hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana vydat zatykač na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta společně s vůdci Hamásu je podle premiéra Petra Fialy děsivý a absolutně nepřijatelný.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy