Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští vojáci v Mali zastřelili teroristu se samopalem

Al-Káida operující na maliském území a další radikální islamisté pohrozili Francii, že se stane terčem jejich útoků. Zvýšená bezpečnostní opatření panují v hlavním městě Bamaku, kde bylo přechodně uzavřeno francouzské lyceum.
Al-Káida operující na maliském území a další radikální islamisté pohrozili Francii, že se stane terčem jejich útoků. Zvýšená bezpečnostní opatření panují v hlavním městě Bamaku, kde bylo přechodně uzavřeno francouzské lyceum.
Foto: ČTK/Profimedia

Bamako/Praha - Bezchybný a profesionální zákrok mají za sebou čeští vojáci v Mali. Zastřelili teroristu se samopalem, který zaútočil na velitelství Výcvikové mise Evropské unie (EUTM). Další dva jeho komplicové byli dopadeni.

Útok se odehrál nečekaně. Včera v půl sedmé večer zaútočil terorista s automatickou puškou AK na hlavní vstup do areálu velitelství, který čeští vojáci hlídají. Čeští vojáci zaujali v souladu se stanovenými postupy obranné postavení a po pozitivní identifikaci útočníka jeho střelbu opětovali. Následně jej na místě ve spolupráci s příslušníky Malijské národní gardy zneškodnili," uvedl k incidentu náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Josef Bečvář.

Z jeho slov není zcela jasné, jak se celý incident odehrál, nicméně podle Reuters bylo útočníků více. Malijský ministr vnitra potvrdil, že jeden z útočníků byl zabit a dva další zadrženi.

"Naši vojáci úspěšně odrazili útok na velitelství mise EUTM v Bamaku, přičemž útočníkovi se nepodařilo proniknout do areálu. Za jejich odvahu a rozhodný postup jim náleží plné uznání," vyzvedl profesionalitu vojáků generálporučík Bečvář.

Při napadení základny nebyl nikdo z českých vojáků ani ostatních příslušníků mise zraněn. "Incident prokázal, že bezpečnostní opatření mise EUTM Mali jsou správně nastavena a spolupráce s malijskými bezpečnostními silami je efektivní," konstatoval generálporučík.

Témata:  Mali Armáda České Republiky Josef Bečvář

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 10:28

V noci Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy