Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Západ musí být ve střehu. Pokud volby vyhraje Trump...

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Pixabay

Washington - V případě, že republikánská strana vyhraje v listopadových volbách a Donald Trump se stane prezidentem USA, bude to znamenat velké změny v diplomacii. Server Politico.eu se zaměřil na to, jak se změní vztahy s tradičními spojenci Spojených států amerických.

Estonsko zažilo zvláštní den, když se tato malá země v Pobaltí stala hlavním tématem intenzivní debaty prezidentské kampaně. Donald Trump odpovídal na otázku, jestli by splnil svůj závazek k NATO, kdyby Rusko napadlo Estonsko.

Republikánský kandidát opakovaně kritizoval malé státy v NATO za to, že využívají USA. "A oni splnili své závazky vůči nám," odpověděl Trump New York Times. "Pokud splní své závazky vůči nám, tak ano, splnil bych závazek," dodal.

O několik hodin později jeho spojenec a bývalý předseda sněmovny New Gingrich řekl, že Estonsko je na předměstí Petrohradu a není si jistý, že by se kvůli předměstí Petrohradu měla riskovat jaderná válka.

Pro Estonce a ostatní členy NATO to byla mrazivá zpráva. "Najednou náš největší problém, obrana Estonska, se stává problémem v prezidentské kampani USA," řekl Jüri Lui, bývalý estonský velvyslanec v Rusku.

"Odstrašující síla NATO závisí z velké části na podpoře prezidenta USA, pokud si v této otázce není jistý. Velmi to oslabí NATO," dodal.

Konec Západu?

Kromě regionálních problémů v Estonsku, se zbytek Evropy obává, že Trump se bude chtít do historie zapsat jako obránce a garant Západu, a to za jakoukoliv cenu. Ve skutečnosti ale svými vyjádřeními dělá pravý opak.

Od konce druhé světové války, žádný jiný prezidentský kandidát nezpochybnil výsady země jako globální supervelmoci tak otevřeně, naléhavě, nebo s takovým malým ohledem na historické vazby, jako právě Trump.

Před půl rokem si z toho evropští představitelé nic nedělali. Kritiku NATO, nebo urážky států EU brali jako štěkání kandidáta, který nemá žádnou šanci na vítěství. Jenže tomu už tak není. Trump se stal oficiálním kandidátem.

První kritika NATO po kandidátce byla právě na malé státy NATO, které mají využívat spolek, protože do pokladny aliance nedávají dostatek peněz. "Země jako Estonsko, Lotyšsko a Litva musí platit, aby byli ve hře," řekl Trump.

Jeden diplomat EU, který si nepřál být jmenován řekl, že Trump už je jen kousek od věty "ať si dělají, co chtějí, opustíme NATO". "Ani si nedokážu představit, jak by svět poté vypadal," dodal.

Vedoucí pracovník v radě NATO, Nicholas Dungan řekl, že Evropa musí pochopit, pokud Trump vyhraje, že není jiná možnost, než že obrana zůstane na nich.

Svými vyjádřeními si Trump dělá nepřítele napříč evropskými velmocemi. Podle něj je Brusel peklo, Německo totální zmatek a Francie už není to, co bývala. Všechny tyhle země v posledním roce trpěly kvůli teroristickým útokům. Místo sympatie a nabízení pomocných ruk, použil útoky ke své kampani, aby zakázal vstup občanů z teroristických zemí na půdu USA.

K Rusku s láskou

Snad ještě více stresující, než kritika EU a NATO, je jeho vztah s Putinem. Republikánský kandidát George Stephanopoulos volal v rozhovoru pro ABC, aby USA přijaly ruskou anexi Krymu, čímž by se vylepšily vztahy s Moskvou. Washington a Brusel ale považují anexi jako porušení mezinárodního práva.

Takové výroky podporují pro ruské postoje v Evropě a zařazují se po bok populistické krajní pravice, jako na napříkld Marine Le Penová, Nigel Farage, Frauke Petry nebo Beppe Grillo. Trump kromě toho ale zachází ještě dál u ruského prezidenta Putina.

Trumpova kritika Západu a podpora Putina vyvolává obavy, ohledně nezávislosti jeho kampaně. Vedoucí jeho kampaně dříve pracoval jako politický poradce pro ruské vlády bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

"Pokud Trump vyhraje, nerozpadne se hned všechno první den," řekla Camilie Grandová z nezávislého francouzského think tanku. "Skutečným problémem je, co se stane v průběhu první krize s Putinem," dodala.

V následujících měsících budou evropské elity pozorně pozorovat volby v USA, v naději, že Clintonová udrží těsný náskok. Mnoho úředníků si stále myslí, že Trump nemá šanci, ale stačí si vzpomenout na překvapivé rereferendum o odchodu Británie z EU, taky mnoho anket a průzkumů tvrdilo, že brexit neproběhne.

Témata:  Donald Trump EU NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy