Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa není empatická. Hledí jen na to, aby do ní nepřišli uprchlíci, zlobí se Erdogan

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Paříž - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v rozhovoru pro francouzský deník Le Monde opět mluvil o migrační dohodě a zrušení víz. Evropa se podle něj k Turecku nechová seriózně.

Ankara nebude moci dodržet migrační dohodu s EU, pokud unie nesplní ujednání stran bezvízového styku pro turecké občany, varoval Erdogan v rozhovoru pro francouzský list. Turecký prezident v něm také znovu obvinil Západ z nedostatku empatie vůči Turecku po červencovém pokusu o puč, který si vyžádal na 270 obětí.

Obvinil také unii, že neplní své sliby stran bezvízového styku. „Pokud nebudou naše požadavky splněny, vracení uprchlíků už nebude možné," řekl rovněž turecký prezident. „Evropská unie se k Turecku nechová seriózně. My jsme přijali tři miliony uprchlíků a jedinou starostí EU je, aby nepřišli na jejich území," zlobí se turecká hlava státu.

Migrační dohoda EU s Ankarou uzavřená v březnu výrazně zpomalila příliv migrantů z Turecka do Řecka. Výměnou za možnost vracet nové běžence zpět do Turecka slíbil Brusel Turecku mimo jiné urychlení bezvízového styku, ovšem až Ankara splní všechny stanovené podmínky.

Kromě toho si opět postěžoval, že Západ nevyjádřil dostatečně soustrast Turecku po pokusu o puč. „Celý svět reagoval na útok proti Charlie Hebdo. Náš premiér se zúčastnil shromáždění v ulicích Paříže," uvedl také turecký prezident s odkazem na teroristický útok vůči francouzskému satirickému týdeníku loni v lednu. Západní lídři by na pokus o puč dle jeho očekávání měl zareagovat stejně.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan EU Turecko

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy