Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA posiluje řady v Iráku. Washington poslal vojáky i stíhačky F-16

Americká armáda, ilustrační fotografie
Americká armáda, ilustrační fotografie
Foto: U.S. ARMY

Bagdád - V Iráku nyní působí zhruba 4000 členů americké armády, teď k nim přibudou další čtyři stovky. Uvedla to dnes americká armáda s tím, že jde o dohodnuté posílení amerického kontingentu v Iráku.

USA toto léto vysílají do Iráku 400 členů 101. letecké divize. Podle dnešního oznámení se nově vysílaná skupina připojí k 1300 členům své jednotky, kteří už v Iráku jsou.

Do Iráku zároveň dorazila další skupina amerických bojových letadel F-16. Země spolu uzavřely kontrakt o dodávce 36 těchto strojů, osm z nich už je v Iráku. Mluvčí ministerstva obrany Tahsín Ibráhím řekl, že nejnověji Irák obdržel čtyři bombardéry.

Irácká armáda se snaží vytlačit z Iráku radikály ze skupiny Islámský stát (IS). Sever země tato organizace obsadila v roce 2014 a postupně zabrala třetinu území. Přes úspěchy irácké armády v několika městech IS stále drží desetinu Iráku včetně města Mosul.

Americký ministr obrany Ashton Carter při své červencové návštěvě Iráku řekl, že USA do této země pošlou dalších 560 vojáků. V Iráku by pak podle oficiálních čísel bylo působilo příslušníků americké armády, list The Washington Post ale napsal, že ve skutečnosti jich bude až 6000. Jde především o vojenské poradce a také členy speciálních jednotek.

Témata:  U.S. ARMY Irák F-16

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy