Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát chce útočit na Miss Universe, zveřejnil video s návodem na bombu

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Manila - Teroristé z Islámského státu označili svůj další cíl. Na novém videu šíří návod, jak vyrobit sebevražednou vestu a vyzvali své sympatizanty na Filipínách, aby v lednu zaútočili na finálové klání soutěže Miss Universe.

Filipíny, odkud pochází loňská vítězka Pia Wurtzbachová, budou v lednu roku 2017 hostit finále soutěže Miss Universe. Přesné datum a místo konání ještě není známé. Filipíny jsou sice křesťanskou zemí, Islám je ale druhým nejrozšířenějším náboženstvím. Islámský stát v jihovýchodní Asii stále posiluje a na ostrově Mindanao na jihu filipínského souostroví má silnou pozici.

Své příznivce teď vyzval, aby zaútočil právě na soutěž krásy. Všem "bratrům, kteří chtějí být mučedníky" vzkázal, aby prostřednictvím útoku na soutěž Miss prolili "krev všech cizinců, jejichž národy bojují proti Islámskému státu," stojí ve výzvě.

Islamisté svým sympatizantům nabídli videonávod, jak vyrobit sebevražedný pás a také 49stránkový dokument v angličtině popisující, jak podomácku vyrobit bombu.

Zatímco se v Sýrii, Iráku a také v Libyi daří vytlačovat ISIS z dobytých území, v jihovýchodní Asii získává nové a nové sympatizanty, věrnost mu přísahaly skupiny na Filipínách a v Indonésii, které se dříve hlásily k Al-Kájdě. V červnu na Filipínách uřízli islamisté hlavu unesenému Kanaďanovi a pak ji pohodili u kostela.

Témata:  Islámský stát Filipíny Miss Universe

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 19:20

Rusko údajně sestřelilo šest taktických raket ATACMS

Rusko tvrdí, že v úterý sestřelilo šest taktických raket ATACMS, které údajně Ukrajina obdržela od Spojených států. Některé z nich prý byly sestřeleny nad anektovaným Krymským poloostrovem, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy