Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo zahájilo stíhání osmi lidi za nacistické zločiny

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Berlín - Vyšetřovatelé v Německu už zahájili kroky k trestnímu stíhání dalších osmi lidí, kteří se měli podílet na nacistických válečných zločinech.

Záležitostí se nyní začne zabývat státní zastupitelství, které rozhodne, zda proti čtyřem mužům a čtyřem ženám vznese obžalobu.

Vyšetřování směřuje proti mužům a ženám narozeným mezi lety 1918 a 1927. Všichni sloužili za druhé světové války v nacistickém koncentračním táboře Stutthof nedaleko Gdaňsku. Čtveřice mužů tam pracovala jako strážci, ženy byly telefonistky a písařky. Podle vyšetřovatelů všichni pomohli svou činností k vraždě tisíců lidí.

Zatímco bezprostředně po válce bylo mnoho lidí, kteří pracovali v nacistických strukturách zbaveno obvinění, v posledních letech německé soudy rozhodly, že je možné stíhat i ty, kdo se na nacistickém vraždění osobně nepodíleli, ale svou činností pomáhali udržet vražednou mašinérii v chodu.

Před rokem soud v Lüneburgu odsoudil ke čtyřem letům vězení dozorce z Osvětimi Oskara Gröninga (95), a to za napomáhání k vraždě 300.000 lidí. Letos v červnu soud v Detmoldu poslal na pět let do vězení dozorce z Osvětimi Reinholda Hanninga (94) kvůli podílu na vraždě 170.000 osob. Oba muži se proti rozsudku odvolali, na rozhodnutí druhé instance se čeká.

Před soud byl postaven i příslušník zdravotní služby SS v Osvětimi Hubert Zafke (95), proces s ním ale kvůli jeho zdravotnímu stavu zatím nezačal.

Témata:  Německo koncentrační tábory II. světová válka

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy