Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristé získávají zbraně z Ukrajiny, gangy na tom bohatnou

Puška AK-103 s granátometem | CC BY-SA 3.0
Puška AK-103 s granátometem | CC BY-SA 3.0
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Bukurešť - Reportér stanice Sky News se dostal přímo mezi obchodníky se zbraněmi na východní Evropě. Jeho reportáž dokazuje, že ačkoliv se mluví o tom, že teroristé z Islámského státu získávají zbraně spíše ze Saudské Arábie nebo z Turecka, není neobvyklé, když jim je dodávají právě východoevropské gangy.

Novinář uvádí, že se vydal „hluboko do Rumunska, aby se setkal s dealery, kteří jsou ochotni prodat vojenské zbraně teroristům". Podle jeho zjištění jsou totiž východoevropské mafiánské skupiny schopny dodávat zbraně doslova každému.

„Bezpečnostní analytici říkají, že islamistické teroristické buňky a osamělí vlci zabijáci považují automatické zbraně za nejlepší způsob, jak provést masové vraždění v ulicích. Evropské otevřené hranice znamenají, že zbraně jako AK-47 lze snadno dodávat zákazníkům v západní Evropě. AK je podle gangu nejžádanější zbraní, jen zřídka ji používají obyčejní zločinci," píše Sky News.

Zbraně pochází z Balkánu a Ukrajiny

Většina zbraní podle novináře pochází z Balkánu, kde mají skupiny „přístup k milionům zbraní", které tu zůstaly po letech konfliktu. Část zbraní dodávaných teroristům pak prý pochází i z Ukrajiny, především z oblasti současného konfliktu na východě země.

Po měsících vyjednávání se novináři podařilo s jedním takovým gangem domluvit, aby ukázal, co nabízí. „Nebyla to žádná lest. Oni věděli, že jsme zpravodajská organizace, která chce ukázat, jak relativně snadné je získat zbraň, a věřili, že budeme nakupovat. To jsme neudělali, což věc trošku zkomplikovalo," přiznává reportér.

Hlavní prý je, že je nezajímalo, kdo reportéři jsou – pokud jsou připraveni platit. „Po celou dobu našeho setkání dávali jasně najevo, že by prodali zbraně absolutně komukoliv; bankovnímu lupiči, masovému vrahovi nebo teroristovi – nedělali v tom žádný rozdíl," píše server.

Dodáme vám z Ukrajiny tolik zbraní, kolik budete chtít

Když dojeli na místo setkání – na odlehlém místě na venkově, muži v kuklách novináře prohledali, zkontrolovali jejich vybavení, sebrali jim telefony a vzali jim i klíčky od auta. Zbraně k prodeji měli uložené v kufru svého auta. Šlo prý jen o ukázky, překupníci totiž deklarovali, že jsou schopni zajistit tisíce kusů včetně munice. „Přivezli jsme je z Ukrajiny s municí, můžete jich mít, kolik chcete," tvrdili.

Muži tvrdili, že jejich zbraně byly propašovány z Ukrajiny do Rumunska a pak že budou jiným gangem propašovány do západní Evropy a na Střední východ. Primárním cílem však prý byla západní Evropa. Tento gang se zabýval pouze střelnými zbraněmi, má prý ale vazby na jinou skupinu, která se specializuj na těžké zbraně, granáty, rakety a miny.

Novinář píše, že zbraně byly vysoce kvalitní a na pohled se zdály nové - například ostřelovací pušky rakouské značky Steyr, které se prodávaly asi za 3 tisíce eur. Na prodej byly i poloautomatické pušky, brokovnice, lovecké pušky a pistole. Gang se prý ale specializuje na AK-47, které je v současné době a zejména mezi teroristy velmi žádané, poptávka po nich v Evropě prý za poslední dva roky rapidně vzrostla. Rumuni prodávali kus za asi 1700 eur.

Evropa je zaplavena nelegálními zbraněmi

„Evropa je zaplavena nelegálními zbraněmi a Schengen prakticky znemožňuje sledovat nebo zastavit jejich pohyb. Teroristické útoky byly charakteristické používáním bomb. To se změnilo. Automatické zbraně zabijí více lidí, snadněji se převáží a jsou daleko snadnější k použití," vysvětluje Sky News.

„Tyto zbraně jsou často získávány v konfliktních oblastech jako je Ukrajina," uvedl Ian Cruxton, ředitel sekce organizovaného zločinu britského Národního úřadu pro kriminalitu. „Musím zdůraznit, že Velká Británie je zdaleka nejbezpečnější místo v Evropě, pokud jde o útoky se zbraněmi jako jsou tyto. Ale musíme být ostražití, vždy musíme dělat víc," řekl s tím, že evropská hranice je jen pár kilometrů daleko.

„Ještě v Rumunsku nám členové gangu dali jasně najevo, že pokud nebudeme nakupovat, oni s námi nebudou ztrácet čas. Před odjezdem nám řekli, abychom počkali 20 minut, aby mohli zmizet. 'Pokud přijdete znovu, musíte si něco koupit, jinak nechoďte', řekl nám jeden z nich, když odcházeli," končí svou reportáž novinář.

Témata:  terorismus zbraně Ukrajina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy