Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Evropy letos připlulo 260 tisíc migrantů. Co bude dál?

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím - Více než 260 000 migrantů se od počátku tohoto roku doplavilo přes Středozemní moře do Evropy. Dalších více než 3100 přišlo během této cesty o život. Oznámila to Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

IOM celkem zaevidovala 263.636 nových migrantů, kteří dorazili do Evropy mezi 1. lednem a 7. srpnem 2016. Z toho 160.888 lidí přišlo do Řecka a 100.244 do Itálie.

Smutný osud potkal 3176 lidí. Ti podle organizace během plavby přes Středozemní moře zahynuli nebo zůstali nezvěstní. S odkazem na čísla IOM to uvedla agentura AP.

Nejvíce obětí, více než 2700, si vyžádala nebezpečná cesta mezi Libyí a Itálií. Ta je v posledních měsících, zejména po uzavření balkánské trasy z Turecka, hlavní trasou pro migranty, kteří se snaží dostat do Evropy přes Středozemní moře.

Přesto podle odhadů počet příchozích migrantů poklesne. Podle ředitele Organizace pro pomoc uprchlíkům Martina Rozumka (OPU) a dat UNHCR bude letos počet uprchlíků přicházejících Evropy zřejmě nižší než loni. 

"Po uzavření dohody mezi Evropskou unií a Tureckem se počet příchozích do Evropy jednoznačně snížil," tvrdí Rozumek. Turecko se dohodou zavázalo k tomu, že zastaví nekontrolovanou vlnu uprchlíků, kteří se přes moře snaží nelegálně dostat do Řecka.

Loni na cestě přes moře zemřelo podle UNHCR 3700 lidí. Od začátku roku 2016 je mrtvých nebo pohřešovaných téměř 3200. "Příchozích bude pravděpodobně méně, ale mrtvých bude víc," tvrdí Rozumek.

UNHCR také uvádí, že ještě letos v březnu přišlo přes moře do Evropy více lidí než za stejný měsíc v roce 2015. Od dubna se ale situaci obrátila a počet uprchlíků klesá v řádu desetitisíců. Například loni v červenci UNHCR zaznamenalo 78.400 lidí, letos jich bylo 25.200.

Na poklesu příchozích migrantů může mít také podíl nová migrační politika Německa. V první polovině letošního roku totiž zamezily tamní úřady na pozemní hranici či na letišti ve vstupu do země 13.324 migrantům. Případů je tak jen za prvních šest měsíců letošního roku už o polovinu více než za celý rok 2015.

Loni v září Německo znovu zavedlo kontroly na svých hranicích. Opatření se dotklo především hranice s Rakouskem, kde v prvním pololetí letošního roku policie zamezila ve vstupu 10.629 migrantům. Zhruba každý čtvrtý člověk, kterého Němci na hranicích odmítli, pocházel z Afghánistánu.

Od ledna do června letošního roku vzrostl také počet deportací neúspěšných žadatelů o azyl. Dobrovolně či nuceně odešlo z Německa 13.743 osob. Většina z nich letecky.

Témata:  uprchlíci EU

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy