Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát se vyslovil pro hlasování o definitivním sesazení Dilmy Rousseffové

Dilma Rousseffová
Dilma Rousseffová
Foto: Brasília-DF

Brasília - Brazilský Senát se dle očekávání vyslovil pro hlasování o definitivním sesazení Dilmy Rousseffové z nejvyššího úřadu v zemi. Prezidentka figuruje hned v několika korupčních aférách.

Senátoři se ztotožnili s nedávným vyjádřením zvláštní senátní komise, podle níž může koncem srpna začít závěrečná fáze procesu, tedy hlasování o definitivním sesazení Rousseffové. Ta je od poloviny května z funkce prezidentky zatím odvolaná dočasně kvůli údajným manipulacím se státním rozpočtem.

Pro impeachment se při hlasování vyjádřilo 59 senátorů, proti bylo 21. Jeden z členů senátní komise Cássio Cunha Lima, který je pro sesazení prezidentky, v debatě prohlásil, že "národ je už unaven". "Země krvácí v ekonomické krizi...Trpělivost lidu je již vyčerpána," řekl.

Pro definitivní odvolání Rousseffové je nutná kvalifikovaná většina, tedy 54 senátorů. Bude-li Rousseffová definitivně odvolána, nedokončí svůj mandát, který má vypršet v prosinci 2018, a nebude se smět osm let ucházet o volenou funkci. V čele země tak zůstane Michel Temer, který se stal dočasně hlavou státu z pozice viceprezidenta v polovině letošního května.

Ani Temer se ale netěší velké přízni voličů. Podle nedávného průzkumu ho podporuje jen každý desátý obyvatel Brazílie.

Témata:  Dilma Rousseffová Brazílie

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 13:17

Pavel tlačí na přijetí eura. Česko podle něj nemá na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy