reklama

Velká Británie je odhodlaná ještě více posílit opatření v problematickém severofrancouzské přístavu Calais, odkud se pravidelně migranti pokouší dostat na její území. Poslední plány, které před několika dny představila britská média, hovoří o čtyřmetrové betonové zdi.

Jak ale poukazuje bulvární server Express, který vyrazil přímo mezi migranty čekající na francouzském břehu, ani to lidi od snah dostat se přes kanál La Manche neodradí. „Najdeme způsob, jak zeď překonat. Musím do Velké Británie a budu se tam snažit všemi silami dostat, a to i lodí," tvrdí súdánský uprchlík Erfan (30).

Některé britské hlasy tyto plány podle serveru považují za plýtvání penězi, asi 800 metrů dluhá zeď podle nich migranty nezastaví. Stěna by měla lemovat silnici vedoucí k přístavu kolem notoricky známého tábora v Calais. Stavební práce by měly začít příští měsíc.

Podle odhadů se v Calais i nadále nachází asi 7 tisíc uprchlíků, a to i navzdory tomu, že se tamní úřady všemi silami snaží tábor úplně rozebrat. Jedna z čelních představitelek strany UKIP Diane Jamesová tvrdí, že se „vláda zřejmě nepoučila".

„V Calais nyní žije asi 7 nebo 8 tisíc migrantů, kteří jsou odhodlaní dostat se do Británie. Bylo zjištěno, že je kvůli migrantům skenováno asi jen 10 procent velkých nákladních aut. Když tyto dva faktory sečtete, opravdu si myslíte, že dalším plotem něčeho dosáhneme?" zlobí se.

Britové za bezpečnostní opatření v Calais jen loni zaplatili asi 63 milionů liber (asi 2 miliardy korun). Podle Chrise Yarsleyho z Asociace nákladní dopravy se ale neřeší jádro problému a že tyto snahy představují jen jakési „náplasti".

Poslanec UKIP Mike Hookam dodal, že stavění plotů nic neřeší a že jediným způsobem, jak vše zastavit, je otáčet migranty zpět už na moři. „Nepotřebujete být génius, abyste přišli na to, že se zeď dlouhá necelý kilometr dá obejít," dodal.