Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA bojují se zikou, pomoct mají desítky milionů dolarů

komáři
komáři
Foto: Pixabay

Washington - USA jdou do boje s virem zika. Na vývoj vakcíny proti viru uvolnily 81 milionů dolarů, což jsou v přepočtu téměř dvě miliardy korun. Oznámila to americká ministryně zdravotnictví Sylvia Burwellová.

Peníze musely být převedeny z jiných projektů, protože americký Kongres odjel na prázdniny ještě předtím, než mohly být peníze na boj proti viru schváleny. A to byla žádost na stole už v únoru, kvůli sporům demokratů a republikánů ale návrh neprošel.

Američtí výzkumníci podle agentury Reuters potřebují aspoň 33 milionů dolarů na to, aby testy vakcíny proti viru zika na lidech vstoupily do druhé etapy. První má skončit v listopadu nebo prosinci. Ředitel amerického Národního ústavu pro alergické a infekční choroby Anthony Fauci označil částku uvolněnou ministerstvem zdravotnictví za projev "zoufalství" v situaci, kdy Kongres není schopen se dohodnout.

Za boj proti viru zika se postavila i kandidátka amerických demokratů na prezidentku Hillary Clintonová. Chce vyzvat Kongres, aby přerušil prázdniny a mohlo se tak hlasovat o financích na boj proti viru zika.

Témata:  virus Zika USA komáři

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy