Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lži u kampaně za brexit? Nebylo jich málo

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - V kampaních se lže, někdy více, někdy méně. Výjimkou nebylo ani referendum o vystoupení Británie z EU. S postupem času se ukazuje, že zastánci brexitu slibovali věci, které nemůžou dodržet. Zde je seznam sedmi lží kampaně za brexití tak, jak je sestavil britský server Independent.

1. Zdravotnictví obdrží 350 milionů liber týdně

Po celé zemi jezdil autobus, který právě větu výše hlásil otevřeně do světa. Už několikrát bylo jasně prokázáno, že se jedná o jasnou lež. Když se v televizi zeptali Nigela Farage, jestli může po vítězství garantovat takové peníze, odvětil, že to je chyba a že to nebyla jeho reklama.

2. Sníží se počet migrací do Británie

Ale i samotný Farage není bez poskvrny. Jeho reklamy hlásaly, že se díky brexitu sníží počet migrací do země. Lídři brexitu ale po vítězství od tohoto tvrzení rychle vycouvali. "Nikdy jsme neřekli, že to bude nějaký radikální pokles, chceme kontrolu," řekl konzervativní poslanec Dan Hannan.

3. Ekonomika Británie nebude dotčena

Michael Gove, Boris Johnson a Gisela Stuartová slibovali na svých oficiálních stránkách, že brexit nebude žádná náhlá změna, která naruší ekonomiku. Libra šla poměrně dost dolů a celkově britská ekonomika míří do recese, klesla o 0,2 procenta.

4. Vědci můžou očekávat stejné financování

Mnoho britských vědců mohlo pracovat svých projektech díky financím z EU. Desítky výzkumníků už ale nahlásilo, že nemůžou pokračovat, protože jim nikdo nezarušil finanční prosředky. Hlavní vědecký poradce britské vlády, Sir Mark Walport prohlásil, že výsledek referenda mnoho vědců znepokojil.

5. Ušetří se peníze za energie

Kampaň za odchod prohlašovala, že se může v případě brexitu skončit s DPH za energie. Což se může stát, ale celkově to neznamená ušetření peněz, energie je do Británie hlavně dovážena, takže při zrušení DPH se energie jednoduše zdraží. Mínusem je také to, že do rozvoje energetiky v Británii bude proudit mnohem méně peněz.

6. Do Británie přijdou díky EU miliony Turků

To bude velmi nepravděpodobné vzhledem k posledním událostem v Turecku. Už před nepovedeným pokusem o puč Erdogan naznačoval, že ztratil zájem o vstup Turecka do EU a poslední vývoj to jen potvrzuje. Takže v nejbližší se to zdá velmi nepravděpodobné a i kdyby Turecko do EU vstoupilo, migrace milionů Turků do Británie je poměrně nereálná.

7. Vezmeme kontrolu Británie z rukou elit

Jeden z lídrů kampaně Michael Gove řekl během debat o referendu, že je čas dát nezvoleným, nevypočítatelným elitám země sbohem. "Máte padáka, převezme kontrolu nad zemí," tvrdil. Skutečnost je taková, že premiérkou je Theresa Mayová z Konzervativní strany a o většině lídrů kampaně za brexit už vůbec neslyšíme.

Témata:  Brexit Velká Británie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy