reklama

Kuchaři věří, že každý den dokáží ze zbytků uvařit až 5 tisíc porcí pro chudé lidi. Inspirovali se u iniciativy Refetterio Ambrosiano, která byla minulý rok spuštěna v Itálii. Přivede 65 kuchařů z celého světa, aby společně uvařili jídlo z darovaných surovin milánského světového expa.

Refetterio Ambrosiano ale pracuje pouze se surovinami, které jsou určeny na vyhození, jako třeba otlačené ovoce a zelenina, nebo jogurt, kterému ta dva dny končí spotřební lhůta. "Chceme tímto bojovat s hladem a dát chudým možnost se najít," řekl brazilský šéfkuchař David Hertz.

Už plánuje, že v podobné akci bude pokračovat i po konci olympiády a paralympiády jako sociální experiment, informuje server Metro.co.uk. Průměrně na celém světě se 30 až 40 procent jídla nikdy nesní, protože se během sklizně nebo transportu poničí, případně je vyhozeno v obchodu nebo rovnou u spotřebitele.

Loading...
reklama