Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Manbidže byli vyhnáni radikálové z IS, lidé na ulicích slaví

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Několik stovek civilistů, které džihádisti z Islámského státu (IS) odvlekli jako "lidské štíty" při svém ústupu z bývalé bašty Manbidž na severu Sýrie, byly osvobozeny.

Mluvčí Demokratické síly Sýrie (SDF) Šarfán Darvíš už v pátek agentuře Reuters řekl, že koaliční oddíly osvobodily více než 2000 civilistů, které džihádisté při ústupu z města unesli.

Dnes mluvčí agentuře AFP potvrdil, že "části (unesených) civilistů se podařilo utéci během cesty do Džarábulusu (bašta IS severně od Manbidže), další byli propuštěni na svobodu".

Boje o Manbidž začaly v květnu a po prvním rychlém postupu okolím města se zpomalily kvůli ohledům na civilisty. Před týdnem SDF ohlásily, že je Islámský stát v Manbidži poražen a ve městě zbyly jen malé skupinky radikálů. V pátek pak mluvčí SDF oznámil, že koalice SDF získala Manbidžem plnou kontrolu.

Podle SOHR bylo od začátku ofenzivy v Manbidži a okolí zabito 437 civilistů, z toho 105 dětí. Za stejné období padlo v bojích o Manbidž 299 členů SDF a na druhé straně 1019 džihádistů.

Témata:  Sýrie Islámský stát

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy