reklama

Nenápadný plán má podle serveru diktovat vládám, jak by měly vést své země. Cílem je údajně vytvořit homogenizovaný superstát, před kterým už v minulosti někteří euroskeptici varovali.

Plán měl být údajně zaveden ještě před červnovým hlasováním o odchodu Británie z EU, ale byl v tu chvíli tiše pohřben, aby nedošlo k „varování" britských voličů o dlouhodobější budoucnosti unie.

„Junckerovy plány jsou prezentovány jako charty v oblasti sociálních práv - ale ve skutečnosti diktují celoevropské mzdové struktury a zaměstnanecké podmínky. Nyní, když se Británie chystá opustit EU, Juncker chce dát tomuto 'evropskému pilíři sociálních práv' nový impuls. Tvrdí, že chce sociální politice EU přidat 'sociální' rozměr," píše server.

Belgická eurokomisařka pro zaměstnanost, sociální věci a mobilitu pracovní síly Marianne Thyssenová údajně iniciativu podporuje a posledních několik měsíců strávila zajišťováním podpory pro případné změny v zemích EU, především mezi nevládními organizacemi, obchodními skupinami a odbory.

V březnu Komise zveřejnila „předběžné osnovy" návrhu iniciativ, které zahrnují zavedení pravidel týkající se minimální mzdy, nových práv o „kvalitě vzdělávání a školení" i opatření k zajištění rovnosti žen a mužů a ochrany před diskriminací. Návrhy by také účinně způsobil, že soudci v celé EU budou podřízeni soudu ve Štrasburku.

„V současné době probíhá pouze 'konzultační proces', který je ale v plném proudu, a bude obtížné přimět země, aby nevybočovaly z řady. Součástí tohoto procesu konzultací má být určení právní cesty, která by proces umožnila," píše server.