reklama

Bělobrádek to řekl ČTK ve středu v noci SEČ po návštěvě NASA poblíž Orlanda na Floridě. Kosmonautiku považuje za jeden ze sektorů, který se dynamicky rozvíjí a přináší zisk. Jeho úřad nyní jedná s ministerstvem dopravy o tom, že by si převzal dopravní výzkum, pod který kosmonautika spadá.

"Hovoříme se zástupci byznysu i vědeckých institucí o tom, že by bylo potřeba udělat českou národní kosmickou agenturu," uvedl vicepremiér. Současná Česká kosmická kancelář funguje podle něj spíše na úrovni klastru.

Bělobrádek se v Kennedyho vesmírném středisku, jehož součástí je i odpalovací základna Cape Canaveral Air Force Station, setkal s ředitelem Space Florida Tonym Gannonem a prezidentem Frankem DiBellou.

Spolupráce mezi NASA a Českem má mnohaletou tradici, například mapování Měsíce českým astronomem Zdeňkem Kopalem umožnilo dobře vybrat místa pro první přistání člověka na Měsíci v rámci výprav Apollo. V současnosti je Česko zapojeno především do mezinárodních projektů ESA, které pak spolupracují i s americkou stranou.

Přímo v této americké národní instituci, která ročně hospodaří s deseti miliony dolarů, podle ředitele pro výzkum Space Florida Tonyho Gannova žádný Čech v současnosti nepracuje, z Evropanů jsou zde Dánové, Britové i Němci. "Vítáme ale jakýkoliv další výzkum z celého světa," poznamenal.

V ČR se věnuje i několik firem výrobě součástek pro kosmická zařízení, aktivní je i Astronomický ústav Akademie věd.