Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mexický narkobaron a šéf podsvětí Guzmán "Prcek" se vrátí do věznice, ze které loni utekl

Narkobaron Prcek, Joaquín Guzmán
Narkobaron Prcek, Joaquín Guzmán
Foto: Reprofoto ČT

Mexiko - Soud v Mexiku rozhodl, že se šéf podsvětí a narkobaron Joaquín Guzmán alias Prcek přestěhuje do věznice, z níž se mu loni v červenci podařilo uprchnout.

Guzmán byl v květnu převezen z věznice Altiplano u mexické metropole do nápravného zařízení ve městě Ciudad Juárez na mexicko-americké hranici. Média spekulovala, že transport souvisí s blížícím se vydáním do USA.

Soudy sice extradici již schválily, mexické federální úřady, které mají ve věci konečné slovo, se ale k věci dosud nevyjádřily.

Soudce Héctor Flores Lara naproti tomu vyhověl stížnosti Guzmánovy obhajoby, že jeho převoz byl proti zákonům, neboť policie jej uskutečnila bez předchozího souhlasu soudu. Šéf obávaného kartelu Sinaloa proto může být přemístěn zpět do Altiplana.

Z této věznice utekl tunelem vykopaným pod jeho celou a podle vyšetřování měl komplice mezi zaměstnanci věznice. Znovu dopaden byl letos v lednu ve svém rodném městě ve státě Sinaloa.

Témata:  Joaquín Guzmán Mexiko věznice

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 8:24

Při lyžování v rakouských horách zemřel český občan

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy