Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud v USA zatočil s "Prckem". Narkobaron Guzmán vyfasoval doživotí

Narkobaron Prcek, Joaquín Guzmán
Narkobaron Prcek, Joaquín Guzmán
Foto: Reprofoto ČT

Soud ve Spojených státech dnes podle očekávání poslal mexického narkobarona Joaquína Guzmána na doživotí do vězení. Porota ho již v únoru uznala vinného z pašování drog ve velkém měřítku. Guzmán, jemuž se přezdívá Prcek kvůli nevelkému vzrůstu a kterého Mexiko do USA vydalo v lednu 2017, se stal patrně nejznámějším narkobaronem na světě po roce 1993, kdy policie v kolumbijském Medellínu zastřelila Kolumbijce Pabla Escobara.

Newyorský soudce Brian Cogan k doživotnímu trestu uložil Guzmánovi ještě dalších 30 let vězení. V jednom z největších drogových procesů v historii USA byl shledán vinným ve všech deseti bodech obžaloby, mimo jiné z pašování kokainu, heroinu či marihuany v řádech tun nebo z plánování několika vražd.

Podle americké prokuratury Guzmán stál za rozsáhlou kriminální sítí, která mezi roky 1989 a 2014 přepravila z Kolumbie do USA a do Kanady na 200 tun drog v hodnotě asi 14 miliard dolarů. Magazín Forbes ho kdysi zařadil na seznam nejbohatších lidí světa. Guzmánovu do značné míry legendární pověst přiživily dva dramatické útěky z mexických žalářů a také jeho image Robina Hooda, kterou si pěstoval mezi chudým obyvatelstvem mexického státu Sinaloa.

Former drug lord Joaquin "El Chapo" Guzman is sentenced to life in prison plus 30 years and must pay $12.6 billion in forfeiture. Follow live updates:https://t.co/6lCrO8cAYF pic.twitter.com/4FN7qIUoSa

— CNN Breaking News (@cnnbrk) July 17, 2019

Guzmán, který se podle právníků chystá proti verdiktu odvolat, si před vynesením trestu stěžoval na podmínky v americké vazbě. Své věznění označil za psychologické, emoční a mentální mučení 24 hodin denně a prohlásil, že čelil krutému a nelidskému zacházení.

Agentura Reuters poznamenala, že Guzmán je zadržován na samotce a že věznice má podobu pevnosti. Narkobaron si během procesu snažil vymoci, aby mu soud poskytl delší vycházky na střechu káznice, kde mohou trestanci sportovat. To ale soud zamítl z obav, že by prodloužení času na cvičení mohl zneužít k útěku.

Témata:  Joaquín Guzmán New York USA

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.