Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Taliban posiluje. Zmocnil se strategického okrsku v provincii Kunduz

Taliban, Afghánistán
Taliban, Afghánistán
Foto: www.amnesty.cz

Kunduz – Ozbrojenci z afghánského hnutí Taliban se zmocnili strategického okrsku v provincii Kunduz na severu země. Vládní ozbrojené síly se musely stáhnout se do provinční metropole.

Agentura Reuters píše, že boje v Afghánistánu nabývají na intenzitě úměrně tomu, jak povstalci přesouvají svou kampaň z tradičních bašt na jihu a východě země na kdysi klidnější sever.

Taliban se teď obsadil také město Chánabád, které spojuje Kunduz s Tachárem a dalšími provinciemi na severu země. Chánabád je v rukou Talibanu od dnešního časného rána a v několika dalších okrscích se bojuje. Žádná bilance případných obětí zatím není k dispozici.

Už před několika dni Taliban obsadil okrsek v sousední provincii Baghlán, kde zabral značné množství vozidel a střeliva patřící afghánské armádě.

Do rukou ozbrojenců Talibanu loni v září nakrátko padlo také samotné město Kunduz.

Témata:  Tálibán Afghanistán

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy