Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

AfD se potýká se skandálem. Strana užívala auto se značkou odkazující na Hitlera

AfD (Alternativa pro Německo)
AfD (Alternativa pro Německo)
Foto: Alternative für Deutschland AfD

Berlín - Poprask v Německu vzbudilo auto, které v předvolební kampani využívala Alternativa pro Německo (AfD). Poznávací značka vozu totiž otevřeně odkazuje k vůdci nacistického Německa Adolfu Hitlerovi.

Informoval o tom server deníku Berliner Morgenpost, podle něhož přitom strana opakovaně tvrdí, že její členové nemají k nacismu či fašismu blízko.

Auto nese značku L-AH-1818 a jsou v ní tedy obsaženy Hitlerovy iniciály i dvojice čísel, která odkazují na jejich pořadí v abecedě.

Stejné číslo opakovaně jako kód užívají neonacisté ve spolkové republice a v Německu se jím v tomto kontextu jasně rozumí přihlášení se k Hitlerovi.

Vůz byl o víkendu k vidění během volební kampaně strany v Grünau na okraji Berlína. AfD už kvůli značce kritizovala sociální demokracie i strana Levice.

Témata:  AfD Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy