Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová neměla klid ani při večeři, čekal na ni dav odpůrců

Angela Merkelová, německá kancléřka
Angela Merkelová, německá kancléřka
Foto: Reprofoto

Praha – Po návštěvě Hradu, kde se setkala s prezidentem Milošem Zemanem, zamířila německá kancléřka Angela Merkelová do Lichtenštejnského paláce. Stejně jako na všech dalších zastávkách, i tady na ni čekal dav jejích odpůrců.

Merkelová přijela do Lichtenštejnského paláce na večeři s premiérem Bohuslavem Sobotkou a se členy vlády a Parlamentu. Příjezd její kolony provázel pískot demonstrantů proti kancléřce. Podle zpravodaje ČTK se jich na místě shromáždilo asi 200.

Odpůrci Merkelové přicházeli k Lichtenštejnskému paláci ještě před příjezdem kancléřky. Pískáním a bučením uvítali například státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzu, který dorazil před Merkelovou. Nejbližší okolí Lichtenštejnského paláce policie uzavřela.

Kancléřku u paláce přivítal předseda Senátu Milan Štěch, který jí předal květiny. Štěch chce Merkelovou při večeři vyzvat ke zrušení protiruských sankcí, které podle něj postihují české zemědělce i průmysl a mají jen malý dopad.

Podobně se dnes vyjádřil i prezident Miloš Zeman. Na zahájení mezinárodního agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích uvedl, že žádá razantnější postoj v otázce unijních sankcí od premiéra Sobotky na zasedání Evropské rady.

Merkelová se ale na tiskové konferenci se Sobotkou nechala slyšet, že čas pro zrušení sankcí uvalených kvůli ruské roli v konfliktu na Ukrajině ještě nenazrál.

Témata:  Angela Merkelová Milan Štěch

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy