Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Talibánští povstalci se zmocnili důležitého okresu v Afghánistánu

Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Šéf pákistánského Taibanu Hakimulláh Mahsúd
Foto: AFP

Kábul - Povstalci islamistického hnutí Taliban se dnes zmocnili významného okresu na východě Afghánistánu.

Zabili či zranili při tom desítky policistů a vojáků a nyní ohrožují důležité silniční trasy do Pákistánu. S odvoláním na místní činitele o tom informovala agentura Reuters.

Guvernér okresu Džani Chal Abdul Rahmán Solamal sdělil, že bezpečnostní síly se stáhly po tvrdých nočních bojích. Okres leží v provincii Paktíja na jihovýchodě země, na křižovatce spojující osm okresů. Procházejí jím trasy vedoucí do Pákistánu.

Bojovníci Talibanu podle guvernéra drželi okres v obklíčení téměř pět dní a v noci na dnešek jich stovky zaútočily na kontrolní stanoviště. "Pokud je opět neobsadíme, pak se Taliban bude schopen snadno přemisťovat z jedné oblasti do druhé a ohrožovat bezpečnost ve třech provinciích," dodal Solamal.

V současné době pokračují tvrdé střety i v dalších částech Afghánistánu, zejména v Hílmandu na jihu, kde byli rozmístěni američtí poradci, aby podpořili obranu. Bojuje se i kolem severoafghánského města Kunduzu, které loni nakrátko padlo do rukou vzbouřenců.

Témata:  Tálibán Afghanistán

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Mark Rutte

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.