reklama

Napsal to dnes list The Telegraph s odvoláním na zdroj z Downing Street, sídla předsedkyně vlády. O takzvaném brexitu rozhodli britští voliči v červnovém referendu.

Odpůrci brexitu tvrdí, že výsledek referenda má jen poradní význam. Proto ho musí hlasováním potvrdit Dolní sněmovna, než bude aktivován článek 50, což je formální mechanismus k zahájení rozhovorů o odchodu z EU. Tento postup navrhli mezi jinými bývalý labouristický předseda vlády Tony Blair, kandidát na předsedu labouristické strany Owen Smith a další politici s cílem zabránit odchodu z EU.

Konzervativní The Telegraph napsal, že k radosti zastánců brexitu má ministerská předsedkyně v úmyslu článek 50 aktivovat bez hlasování parlamentu. Zdroj informace uvedl, že Mayová je přesvědčena, že "brexit je brexit", a proto nehodlá oponentům poskytnout žádnou příležitost, aby odchodu Británie z EU zabránili.

V dolní parlamentní komoře je 480 ze 650 poslanců pro setrvání v EU a podobný poměr názorů je i v horní komoře. To znamená, že získat formální souhlas parlamentu by trvalo roky, poznamenal deník.