Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rousseffová se hájí: Svědomí mám čisté

Dilma Rouseffová
Dilma Rouseffová
Foto: Agencia Brasil **http://agenciabrasil.ebc.com.br**

Brasília - Dočasně odvolaná brazilská prezidentka Dilma Rousseffová se dnes hájila před Senátem. Ve své řeči odmítla všechna obvinění a řekla, že má svědomí čisté.

Senát v květnu Rousseffovou dočasně zbavil funkce. Politička je podezřelá z porušení rozpočtových pravidel s cílem zakrýt deficit veřejných financí. Pokud Senát v úterý či ve středu nejméně třípětinovou většinou svých členů odvolá Rousseffovou definitivně, její mandát dokončí úřadující prezident Michel Temer. Většina senátorů podporuje definitivní odvolání Rousseffové, napsala agentura AFP.

"Vím, že budu souzena, ale mé svědomí je čisté. Nespáchala jsem zločin, řekla Rousseffová s tím, že vždy dodržovala ústavu a dělala to nejlepší pro svou zemi. "Nemohu si pomoct, ale cítím hořkost nespravedlnosti," dodala na adresu svých žalobců v rámci zhruba 30 minutové obhajoby.

Rousseffovou doprovázel její spojenec, exprezident Luiz Inácio Lula da Silva, známý levicový zpěvák Chico Buarque a skupina bývalých ministrů. Několik stovek jejích stoupenců podpořilo Rousseffovou demonstrací před brazilským parlamentem.

Témata:  Dilma Rousseffová Brazílie

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 13:17

Pavel tlačí na přijetí eura. Česko podle něj nemá na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy