Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U čínské ambasády v Biškeku explodoval vůz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Česká televize

Biškek - U čínského velvyslanectví v kyrgyzské metropoli explodoval automobil. Úřady hlásí jednoho mrtvého a tři zraněné. Příčina výbuchu se vyšetřuje, k atentátu se prozatím nikdo nepřihlásil.

"Zahynul jen sebevražedný atentátník, dva členové ostrahy byli zraněni," uvedl kyrgyzský vicepremiér Ženiš Razakov. Lehké zranění utrpěla podle agentury AFP ještě třetí osoba. Všichni zranění jsou Kyrgyzové, újmu neutrpěl nikdo z čínských diplomatů. Státní tisková agentura Nová Čína se zmínila o pěti zraněných: dvou strážcích a třech kyrgyzských zaměstnancích velvyslanectví.

Prezident Almazbek Atambajev nařídil vládě posílit protiteroristická opatření v hlavním městě i regionech.

Detonace byla podle svědků natolik silná, že byla slyšet prakticky ve všech čtvrtích Biškeku. Budova velvyslanectví i domy v jejím okolí utrpěly značné škody. Kusy útočníkova automobilu značky Mitsubishi výbuch rozmetal do vzdálenosti 200 až 300 metrů.

"Čína je hluboce otřesená tímto násilným a extremistickým činem," uvedla mluvčí čínského ministerstva zahraničí podle agentury Reuters. Dodala, že Čína vyzývá kyrgyzské úřady k rychlému vyšetření případu a odhalení reálného pozadí útoku. Totožnost sebevražedného atentátníka se podle místních médií ještě nepodařilo stanovit.

Kyrgyzstán je chudá, převážně muslimská země s šesti miliony obyvatel. Nezřídka jsou tam zadržováni islamisté podezřelí ze spojení s Islámským státem (IS), která získává nové bojovníky i ve středoasijských státech. V oblasti působí i militantní protičínská ujgurská skupina.

Témata:  Kyrgyzstán Čína výbuch

Aktuálně se děje

18. května 2024 12:44

Ukrajinci opouštějí domovy v Charkovské oblasti. Důvodem je postup Rusů

Domovy v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny už kvůli probíhající ruské ofenzivě muselo opustit téměř 10 tisíc lidí, uvedl tamní gubernátor Oleh Synehubov. Rusové zahájili boje v nové oblasti před několika dny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy