reklama

Zpráva, která vznikla na základě společného vyšetřování OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), uvádí, že za dva z devíti útoků jedovatým plynem v Sýrii jsou zodpovědné vládní jednotky a jeden má na svědomí Islámský stát (IS).

Podle vyšetřovatelů existuje dostatek informací k závěru, že helikoptéry syrských jednotek shodily zařízení, které 21. dubna 2014 uvolnilo toxické látky v obci Talmanis a 16. března 2015 v obci Sarmín. Obě se nacházejí v provincii Idlib na severozápadě Sýrie. V obou případech byl použit chlor.

Vyšetřovatelé rovněž shromáždili dostatek důkazů o tom, že ozbrojenci z IS "jsou jedinou skupinou, která měla možnost, schopnost, motiv a prostředky k použití yperitu v obci Mára 21. srpna 2015".

"Zjevně tu máme zbraň, z níž se kouří. Víme, že chlor byl s největší pravděpodobností použit... nemáme ale otisky na té zbrani," uvedl ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin. Na základě zprávy OSN tak podle něj není možné nikoho potrestat.

Závěry komise odsoudil také syrský zástupce při OSN Bašár Džaafarí. Podle něj jsou založené na "výpovědích svědků, které dodaly ozbrojené teroristické skupiny" a panuje "nedostatek fyzických důkazů".

Francie a Británie na zasedání Rady bezpečnosti vyzvaly k uvalení sankcí na Asadův režim. Rezoluce z roku 2013 stanovuje, že Sýrie nesmí chemické zbraně používat, vyvíjet či skladovat a musí plně spolupracovat s OPCW a OSN. Pokud toto poruší, měla by Rada bezpečnosti jednat o nové rezoluci a v ní žádat na základě sedmého článku Charty OSN sankce včetně použití vojenské síly.