Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU má strach z vývoje v Turecku. Ale naše spolupráce je prospěšná, tvrdí Zaorálek

Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Foto: Reprofoto YouTube

Bratislava - Ve slovenské metropoli se dnes konalo neformální jednání ministrů zahraničí EU. Unie sleduje, jak Turecko vyšetřuje pokud o vojenský puč a žádá, aby Ankara dodržovala zásady právního státu.

"Samozřejmě budeme muset zhodnotit, jak Turecko pokus o puč zpracovalo. Jde tu například o zacházení s lidmi zodpovědnými za pokus o puč a s těmi, kdo údajně nesli odpovědnost," řekl šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier.

Někteří evropští politici už dříve obvinili Ankaru, že k lidem podezřelým ze spolupráce s pučisty přistupuje příliš tvrdě. Podle části politiků turečtí představitelé nedodržují při vyšetřování pokusu o převrat lidská práva ani turecké právní standardy. Ankara jakékoli výtky odmítá.

"Evropská unie musí udržet spolupráci a komunikaci s Tureckem, potlačení pokusu o vojenský puč v zemi je uhájením předpokladů demokracie," řekl dnes český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ještě před schůzkou.

"Spolupráce je prospěšná pro obě strany. I pro Turecko je důležité zvládnout situaci s migrací. Pro nás to má také význam. Turecko nepotřebuje nějaké hostilní napadání, ale spíš kritické přátele," řekl Zaorálek.

"Pokud by vojenský puč uspěl, tak bychom čelili situaci, která by byla pravděpodobně dramatičtější. To, že se podařilo puči zabránit, je vlastně úspěch. Debata (ministrů) by měla ujasnit, že to, co se stalo v Turecku, hodnotíme jako uhájení předpokladů demokracie. Jde o to, aby vypořádání se s původci (puče) nešlo příliš daleko," uvedl Zaorálek.

Podle slovenského ministra zahraničí Miroslava Lajčáka není normální, že po vyjádření solidarity EU se zvolenými politickými lídry Turecka po nezdařeném puči došlo k oboustranné frustraci místo sblížení.

Turecké úřady propustily asi 8000 příslušníků bezpečnostních útvarů a kolem 2350 akademiků v rámci čistek, které následují po pokusu o státní převrat. Agentura Reuters s odvoláním na dnes zveřejněný úřední věstník také uvedla, že stejný postih se dotkl i 3300 pracovníků v justici.

Od nezdařeného puče turecké orgány dočasně odvolaly na 80.000 státních zaměstnanců. Také ale zavřely 130 médií a zatkly více než 60 novinářů, rovněž podnikly razie v soukromých firmách.

Turecký ministr spravedlnosti Bekir Bozdag mezitím dnes oznámil, že úřady propustily skoro 34.000 vězňů, kteří si odpykávali trest za méně závažnou trestnou činnost. V polovině srpna uvedl, že by propuštěno mělo být 38.000 lidí. Přestože to sám přímo nepřiznal, média hned uvedla, že úřady tak uvolňují místo pro zhruba 40.000 lidí zadržených v souvislosti s pučem.

Témata:  Turecko EU Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy