Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ozbrojenci obsadili město ve středním Mali

Al-Káida operující na maliském území a další radikální islamisté pohrozili Francii, že se stane terčem jejich útoků. Zvýšená bezpečnostní opatření panují v hlavním městě Bamaku, kde bylo přechodně uzavřeno francouzské lyceum.
Al-Káida operující na maliském území a další radikální islamisté pohrozili Francii, že se stane terčem jejich útoků. Zvýšená bezpečnostní opatření panují v hlavním městě Bamaku, kde bylo přechodně uzavřeno francouzské lyceum.
Foto: ČTK/Profimedia

Bamako - Neznámí ozbrojenci obsadili město Boni ve středním Mali. Armáda obsazení města nekomentovala, podle agentury Reuters se ale místní posádka z Boni stáhla.

Podle agentury AFP jde zřejmě o islamisty, kteří dlouhodobě bojují proti ústřední vládě v Bamaku. "Ozbrojenci se vrhli na město a stříleli přitom do všech stran," uvedl jeden z obyvatel Boni. Zatím není jasné, ke které ze skupin se ozbrojenci hlásí. "Měli spojence i uvnitř města," řekl další svědek.

V Mali panuje neklidná situace už od roku 2012, kdy na severu země povstali místní Tuaregové a spolu s Araby požadovali na ústřední malijské vládě ovládané černošským obyvatelstvem z jihu nezávislost.

Neklidu využili islamisté napojení na síť Al-Káida, proti nimž ale v roce 2013 zasáhla francouzská armáda.

Separatisté s vládou v Bamaku loni uzavřeli mírovou dohodu, na jejíž dodržování dohlíží mírová mise Organizace spojených národů. Činnost islamistů v zemi ale neustává a násilí se začíná šířit ze severu země i do její střední části.lbů.

Témata:  Mali

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.