Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Peking ratifikoval dohodu o klimatu z Paříže

Zbytky ledovce, Island
Zbytky ledovce, Island
Foto: Pixmac

Tokio - Loňskou dohodu o klimatických změnách z Paříže, která má zpomalit oteplování planety, dnes ratifikoval čínský parlament. Smlouvu už potvrdilo 23 zemí, jejich souhrnný podíl na emisích však činí jen 1,1 procenta.

Základním cílem pařížské dohody je udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně. Text rovněž vyzývá státy, aby usilovaly o co nejrychlejší globální snížení emisí skleníkových plynů. Zatímco většina státníků považuje dokument za silný, kritici mu vyčítají třeba to, že nestanoví pevné a závazné termíny pro omezování emisí.

Čína je největším producentem oxidu uhličitého na světě. Druhé místo patří Spojeným státům, které pařížskou dohodu o klimatu ještě neratifikovaly. Smlouva se stane závaznou, až ji ratifikuje 55 zemí produkujících nejméně 55 procent emisí skleníkových plynů.

Čínský parlament dohodu ratifikoval den před zahájením summitu skupiny zemí G20 v čínskému městě Chang-čou. Podle agentury AP se předpokládá, že ratifikaci pařížské dohody před zahájením summitu ohlásí rovněž USA.

Skupina G20 je zodpovědná za zhruba 80 procent globálních emisí skleníkových plynů. Na Čínu připadá více než pětina emisí, na Spojené státy téměř 18 procent a na Rusko 7,5 procenta.

Témata:  Čína globální oteplování životní prostředí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy