Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řadě útoků IS v Británii již bylo zabráněno, řekl v rozhovoru britský europoslanec

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn/Praha – Bruselské teroristické útoky po útocích v Paříži znovu otřásly Evropou. Na otázky ohledně boje proti terorismu v rámci Velké Británie i Evropské unie pro server EuroZprávy.cz odpovídal britský politik a europoslanec Charles Tannock.

Belgie situaci podcenila

První otázka směřovala na situaci ohledně bruselské čtvrti Molenbeek. Podle Tannocka Belgie podcenila probíhající radikalizaci zejména 2. a 3. generací migrantů ze Severní Afriky a „neposkytla dostatečnou politickou podporu, jelikož šlo o delikátní záležitost a politické strany měly dost práce se svými jazykovými neshodami v rámci komunit."

Připomněl také, že v Belgii došlo k finančním škrtům v oblasti bezpečnosti; dle jeho slov systému škodí i belgický decentralizovaný federální systém. „Vysoký počet Belgičanů, kteří se během posledních pěti let stali džihádisty a přidali se k IS (Islámskému státu), mělo vyvolat větší míru politického zájmu," vysvětlil Tannock.

Na dotaz, jaké kroky by Evropská unie měla podniknout, aby zabránila dalším útokům, Tannock prozradil, že určitá opatření již zaváděna jsou – „například kontrola lidí, kteří vstupují do Schengenské zóny zvnějšku, a to včetně občanů EU, což je poprvé. Všichni, kdo vstupují, jsou prověřováni s ohledem na databázi SIS (Schengenský informační systém), která identifikuje ty, kteří jsou podezřelí z udržování vazeb na teroristy."

Podle Tannocka je ale třeba, aby Europol zvýšil svou spolupráci s bezpečnostními orgány jednotlivých členských států a zajistil lepší koordinaci a sdílení informací. „S tím již ministři vnitra souhlasili, ale kultura zpravodajských agentur chránit si své informace a zdroje se bude nějaký čas této politické změně přizpůsobovat," dodal.

Sdílení a shromažďování zdrojů je podle něj obzvláště nutné s ohledem na menší státy, které mají i menší rozpočet a nejsou schopné hrozbě bez pomoci čelit. Ke sdílení by podle něj mělo docházet „tak často, jak je to jen možné, a pokud to neohrozí bezpečnost jednotlivých členských států."

Dále Tannock vysvětlil, že je třeba zamezit volné dostupnosti zbraní. Uvedl, že teroristé zbraně nakupují ve východní Evropě a následně je pašují do hlavních měst v západní Evropě. Jako příklad uvedl automatické zbraně, které byly kupovány na Slovensku, což bylo odhaleno po útocích na týdeník Charlie Hebdo.

Je Velká Británie další na řadě?

Tannock reagoval i na otázku, zda se Velká Británie sama připravuje na možný útok ze strany IS. Prozradil, že Británie rozhodně patří mezi přední cíle IS a řadě útoků již bylo „díky vynikající policii a bezpečnostním složkám zabráněno."

„To, že nejsme členy Schengenu, nám umožňuje provádět přísné kontroly na hranicích a zabránit tak pašování zbraní a nevpustit teroristy a kohokoliv, kdo by mohl být nebezpečný, vstoupil do Schengenu nelegálně nebo se v Řecku nebo Itálii vydával za uprchlíka," vysvětlil.

„Rozhodně je na všech předpokládaných cílech ve VB, jako jsou sportovní stadiony, letiště a železniční stanice, velké množství ozbrojených policistů. Vláda také navýšila rozpočet na výcvik ozbrojených policistů," dodal.

Na závěr Tannock reagoval na naši otázku, zda by mohly útoky v Bruselu ovlivnit referendum ohledně setrvání Velké Británie v Evropské unii. Tannock dle svých slov doufá, že si veřejnost uvědomí, že EU za islamistický terorismus není zodpovědná a „že je třeba projevit sousedům na pevnině větší míru solidarity."

Podle Tannocka je třeba pro boj proti terorismu mezinárodní spolupráce a odchod z EU by Británii učinil zranitelnější. „Ale euroskeptici, jako je strana UKIP (UK Independence Party), se snaží obvinit EU, otevřené schengenské hranice a politiku Merkelové otevřených dveří pro syrské uprchlíky. Tvrdí, že VB je ve větším nebezpečí v EU."

„To ale ignoruje fakt, že VB není součástí Schengenu, ani nejsme členy společné azylové a imigrační politiky. A pochybuji, že by na nás IS útočil kvůli tomu, že jsme členy EU, a ne kvůli tomu, že jsme vojensky na čele v rámci koalice, která zahrnuje mnoho států a ve které se RAF (Royal Air Force) velmi aktivně podílí na bombardování," dodal.

Témata:  EU Islámský stát europoslanci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy