Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za sebevraženým útokem na čínskou ambasádu v Biškeku prý stojí Ujguři

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: BBC

Biškek - Za sebevražedným útokem na čínskou ambasádu v kyrgyzském Biškeku, při kterém před týdnem zahynul útočník a tři lidé byli zraněni, stojí ujgurští povstalci.

Oznámilo to dnes vedení kyrgyzské tajné služby. Vykonavatelem teroristického útoku byl údajně příslušník Islámského hnutí východního Turkestánu (ETIM).

Atentátník minulý týden v úterý najel automobilem do brány čínského velvyslanectví v Biškeku. Vůz explodoval, atentátník zahynul a dva příslušníci kyrgyzské ostrahy a jedna kolemjdoucí byli zraněni. Čína incident odsoudila jako "vážný teroristický útok". Kyrgyzský prezident Almazbek Atambajev nařídil vládě posílit protiteroristická opatření v hlavním městě i regionech.

Podle kyrgyzské tajné policie GKNB se podařilo identifikovat nejen totožnost útočícího muže, ale i jeho kompliců a organizátorů útoku. Pět lidí bylo zadrženo, na čtyři další, pobývající v Turecku, byl vydán mezinárodní zatykač.

Témata:  Kyrgyzstán Čína terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy