Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Varování: Lidé, kteří cestovali do zemí zasažených virem zika, by se měli chránit při sexu až půl roku

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Ženeva - Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes zpřísnila své doporučení pro cestovatele, kteří se vrací z oblastí zasažených virem zika.

Ženy i muži by podle ní měli provozovat pouze chráněný pohlavní styk nebo zcela abstinovat po dobu až šesti měsíců po návratu domů.

Dosud WHO doporučovala sexuálně abstinovat či používat při sexu kondom pouze mužům, a to jen po dobu osmi týdnů od návratu z virem zasažených oblastí.

Doporučení šestiměsíční obezřetnosti platí pro všechny cestovatele bez ohledu na to, zda po návratu z postižených oblastí jeví známky onemocnění virem zika či nikoliv.

Podle odborníků zdravotnické organizace se virus může kromě komářího bodnutí šířit také sexuálním stykem a vést následně k zakrnění mozku lidského plodu, takzvané mikrocefalii.

Témata:  WHO virus Zika lékaři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.