Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Únosce letadla je podivín, svět ale řeší "selfie" s bombou

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Larnaka - Sajf Addín Mustafa v úterý pohrozil kapitánovi letadla na lince Alexandrie-Káhira, že odpálí nálože v pásu na svém těle. Dosáhl tak toho, že stroj přistál v Larnace na Kypru. Muž tak chtěl zřejmě řešit rodinné problémy, vyplývá ze zprávy kyperské vysílací společnosti CYBC. Na internetu se nyní také řeší fotografie s "výbušninou".

"Jeho kyperská žena po hádce mezi nimi vzala děti a odvezla je zpět domů na Kypr. Asi to udělal, aby je získal zpět," citoval egyptský list Al-Ahrám jednu z Mustafových sousedek.

Mustafa se dostal do letadla s pásem, z nějž vyčnívaly dráty a který vydával za sebevražedný nástroj, jímž vyhodí letadlo do vzduchu. Ukázalo se, že žádné výbušniny u sebe neměl.

V úterý se na sociálních sítích objevila fotografie, na níž je zachycen s rozepnutou bundou, pod níž je jeho "zařízení" vidět. Stojí uvnitř letadla a vedle něj se do objektivu směje mladší muž.

Fotografie (zde) vyvolala pozornost právě kvůli tomuto muži, který se tváří nepatřičně v situaci možného ohrožení. Podle britského tisku je to zdravotník Ben Innes (26) z Aberdeenu. Byl jednou ze sedmi osob, které Mustafa držel na palubě do poslední chvíle.

"Netuším, proč tu fotografii udělal, ale domnívám se, že se sám nabídl, protože nemá strach a ničemu se nevyhýbá," sdělil Innesův spolubydlící Chris Tundogan.

"Nevím, proč jsem to udělal. Bylo to neopatrné, ale snažil jsem se uchovat si dobrou náladu ve chvíli nepřízně osudu. Vzal jsem si jednoho z členů posádky, aby mi tlumočil, a požádal jsem (únosce), zda bych se nemohl vyfotografovat. Kývl, že ano, tak jsem se vedle něj postavil a usmál se do kamery a letuška nás vyfotila," popsal Innes situaci.

Policisté jeho chování považují za riskantní, příbuzní ho ocenili a přátelé řekli, že to přesně odpovídá Innesově povaze.

Témata:  Kypr bomby letectví a letadla

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy